Belföld

Szmogriadó már Salgótarjánban is

Administrator
Administrator

2010. 12. 23. 16:23

Miskolcon továbbra is ingyenes a tömegközlekedés a helyi autósoknak, Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozata érvényes.

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Salgótarjánban Székyné Sztrémi Melinda polgármester (Fidesz-KDNP) csütörtökön. A polgármesteri hivatal közleménye szerint a légszennyező anyagok, elsősorban a szállópor átlagkoncentrációja két, egymást követő napon meghaladta a riasztási küszöbértéket. Javulás az elkövetkezendő napokban sem várható a meteorológiai előrejelzés szerint, továbbá a város földrajzi helyzete miatt: Salgótarján egy völgyben fekszik.

A polgármester arra szólította fel a lakosságot, hogy lehetőség szerint minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban, és csökkentsék a szellőztetés idejét. A szmogriadóhoz kapcsolódó korlátozó intézkedésekhez tartozik a bontás és a porképző anyagok szállításának tilalma, illetve a sok légszennyező anyagot kibocsátó járművek üzemeltetésének leállítása, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklése. Arra kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne használják személyautóikat.

A városban a karácsony előtti utolsó bevásárlási roham miatt ugyanakkor inkább a forgalom növekedése érzékelhető.

Nem javul a szmoghelyzet

Miskolc levegőjének minősége romlik, életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata, ennek megfelelően az önkormányzat és a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. is azt kéri, hogy lehetőség szerint mindenki autóbusszal, villamossal utazzon, hagyja otthon személyautóját – közölte Braun Csaba, a városi közlekedési társaság osztályvezetője.

December 26-án, vasárnap üzemzárásig az MVK Zrt. járatain a miskolci autósok és gyermekeik a kocsi érvényes forgalmi engedélyének felmutatásával ingyen utazhatnak.

A Főpolgármesteri Hivatal csütörtök hajnali közlése szerint változatlanul a szmogriadó tájékoztatási fokozata érvényes Budapesten, mert azt a szerdai mérési alapok alapján továbbra is indokolt fenntartani. A szállópor-koncentráció ugyan csökkent, de a légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján még egy helyen, Pesthidegkúton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A szállópor koncentrációja ugyanakkor egyetlen mérőállomáson sem lépte túl a riasztási küszöbértéket, így Budapesten továbbra sem kell elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát – állapítja meg a közlemény.

Pécs belvárosában az egészségügyi határérték több mint két és félszerese a szálló por koncentrációja.

Tegnap a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el az önkormányzat Várpalotán; a Bakony Volán helyi járatain szerda déltől december 26-ig jegy nélkül utazhatnak azok az autósok, akiknek a forgalmi engedélyében várpalotai lakcím szerepel – tájékoztatta az MTI-t Talabér Márta polgármester.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.