Belföld

Szmogriadó már Salgótarjánban is

Miskolcon továbbra is ingyenes a tömegközlekedés a helyi autósoknak, Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozata érvényes.

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Salgótarjánban Székyné Sztrémi Melinda polgármester (Fidesz-KDNP) csütörtökön. A polgármesteri hivatal közleménye szerint a légszennyező anyagok, elsősorban a szállópor átlagkoncentrációja két, egymást követő napon meghaladta a riasztási küszöbértéket. Javulás az elkövetkezendő napokban sem várható a meteorológiai előrejelzés szerint, továbbá a város földrajzi helyzete miatt: Salgótarján egy völgyben fekszik.

A polgármester arra szólította fel a lakosságot, hogy lehetőség szerint minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban, és csökkentsék a szellőztetés idejét. A szmogriadóhoz kapcsolódó korlátozó intézkedésekhez tartozik a bontás és a porképző anyagok szállításának tilalma, illetve a sok légszennyező anyagot kibocsátó járművek üzemeltetésének leállítása, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklése. Arra kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne használják személyautóikat.

A városban a karácsony előtti utolsó bevásárlási roham miatt ugyanakkor inkább a forgalom növekedése érzékelhető.

Nem javul a szmoghelyzet

Miskolc levegőjének minősége romlik, életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata, ennek megfelelően az önkormányzat és a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. is azt kéri, hogy lehetőség szerint mindenki autóbusszal, villamossal utazzon, hagyja otthon személyautóját – közölte Braun Csaba, a városi közlekedési társaság osztályvezetője.

December 26-án, vasárnap üzemzárásig az MVK Zrt. járatain a miskolci autósok és gyermekeik a kocsi érvényes forgalmi engedélyének felmutatásával ingyen utazhatnak.

A Főpolgármesteri Hivatal csütörtök hajnali közlése szerint változatlanul a szmogriadó tájékoztatási fokozata érvényes Budapesten, mert azt a szerdai mérési alapok alapján továbbra is indokolt fenntartani. A szállópor-koncentráció ugyan csökkent, de a légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján még egy helyen, Pesthidegkúton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A szállópor koncentrációja ugyanakkor egyetlen mérőállomáson sem lépte túl a riasztási küszöbértéket, így Budapesten továbbra sem kell elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát – állapítja meg a közlemény.

Pécs belvárosában az egészségügyi határérték több mint két és félszerese a szálló por koncentrációja.

Tegnap a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el az önkormányzat Várpalotán; a Bakony Volán helyi járatain szerda déltől december 26-ig jegy nélkül utazhatnak azok az autósok, akiknek a forgalmi engedélyében várpalotai lakcím szerepel – tájékoztatta az MTI-t Talabér Márta polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik