Belföld

Nyilvános az infokommunikációs cselekvési terv

Csütörtöktől nyilvános a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs cselekvési terve - közölte a minisztérium csütörtökön.

A közlemény szerint a Digitális Megújulás Cselekvési Terv zsinórmértékként szolgál a 2010-2014 közötti időszak kormányzati infokommunikációs terveivel kapcsolatban.

A Digitális megújulás cselekvési terv 4 akciótervben 83 konkrét akciójavaslatot tartalmaz: ezek a gazdaság talpra állítását, a versenyképesség növelését és nem utolsósorban a polgárok kényelmét szolgálják. Az akciótervek átláthatóvá és a jövőben is nyomon követhetővé teszik a cselekvési tervet, ami teljes mértékben illeszkedik a hamarosan megjelenő Új Széchenyi Terv prioritásaihoz.

„Ez az első olyan ágazati cselekvési terv, ami egységes keretrendszert biztosít az infokommunikációban, és széles körű szakmai és társadalmi konszenzus övezi” – idézi a közlemény Nyitrai Zsoltot, az NFM infokommunikációs államtitkárát. Az államtitkár értékelése szerint a digitális megújulás ügye nem csupán szakmai, hanem nemzeti ügy is: az infokommunikáció a magyar gazdaság talpra állításának egyik kulcsszereplője.

Az infokommunikációs kormányzat arra kéri az érintetteket, a civil szereplőket és a vállalkozásokat is, hogy mindenki tekintse át a saját szerepét abban, hogy a Digitális megújulást Magyarország sikerének szolgálatába lehessen állítani. Az állam a Digitális megújulás cselekvési terv megalkotásával megtette és az akciótervek megvalósításával megteszi azokat a lépéseket, amelyek részéről elvárhatók – húzta alá Nyitrai Zsolt.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Digitális Magyarország vitairatához több száz vélemény és hozzászólás érkezett. A véleményezők között voltak magánszemélyek, civil szervezetek, szakmai szövetségek, érdekképviseletek, kis- és közepes vállalatok éppúgy, mint multinacionális vállalatok. A beérkezett véleményeket a cselekvési terv elkészítésekor figyelembe vették és beépítették azokat a Digitális megújulás cselekvési tervébe.

A Digitális megújulás cselekvési tervének fókuszában négy fő elem áll: az állampolgárok esélyegyenlőségének biztosítása, a vállalkozások versenyképességének növelése, a modern közigazgatási informatika tényleges megteremtése, valamint az informatikai infrastruktúra fejlesztése. Ennek megfelelően a terv egyik legfontosabb pillére az infokommunikációs infrastruktúra. A teljes szélessávú lefedettséget – a digitális esélyegyenlőség jegyében – minél előbb meg kell valósítani az ország egész területén – jelezte az államtitkár.

Nyitrai Zsolt szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a kritikus információs infrastruktúra védelmére, amit a magyar soros elnökség alatt prioritásként kezel Magyarország. A Digitális megújulás cselekvési terv teljes mértékben illeszkedik az Európa 2020 Digitális menetrend stratégia ajánlásaihoz és céljaihoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik