Belföld

Karácsony a nyomor szélén

Elvittük Berettyóújfalura az FN.hu által összegyűjtött adományokat, hogy azokat a szociális intézményként is működő Igazgyöngy művészeti iskola vezetője, L. Ritók Nóra szétoszthassa mélyszegénységben élő gyerekek, és családok részére. A részben tőlünk származó ajándékokat az egyik kilátástalan sorsú faluban, Toldon adták át. Videó.

Tíz éve működik alapítványi fenntartásban az Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Berettyóújfaluban. A világ számos pontján díjat nyert a sajátos iskola, amely amellett, hogy rajzot, kézművességet, táncot tanít, egyfajta szociális intézményként is egyedülálló jelenség.

Az iskola szíve, L. Ritók Nóra ugyanis nem azt az elitképzés útját
választotta a jól szituált gyerekek számára, hanem az integrációét, ahol
nem számít, hogy ki a szegény, és ki a cigány. Mindenkit szívesen látnak, és mindent meg is tesznek azért, hogy el is jussanak hozzájuk. A gyerekek ugyanis nem
tehetnek arról, hogy hová születnek. Segítőtársaival a román határig
elterülő környéken Berettyóújfalu mellett öt telephelyen adományokat
osztanak szét, ételt visznek, karácsonyfát szereznek, gyógyszereket
váltanak ki, kórházi szállítást, villanyvisszakapcsolást intéznek a
társadalom peremére szorult családoknak.

Az FN.hu először tavaly gyűjtött, és vitt le adományokat az egyik legszegényebb falu, Told rászorulóinak, amikor is házról házra látogatva adtuk át a kis csomagokat. Idén elkísértük „Nórika nénit”, ahogy itt mindenki szólítja a Toldon megrendezett karácsonyi ünnepségre, ahol a gyerekek játékokat, a családok pedig élelmiszercsomagokat kaptak, hogy a karácsony nekik is ünnep legyen. Itt furcsa csavarral szólalt meg a mélyszegénységben élő gyerekek szájából Zámbó Jimmy dalának szövege: „Gyújtsál egy gyertyát, ha leszáll a csendes éj! Mondj el egy imát a sok szegény emberért!”

Nóri levelében köszönte meg mindenkinek, aki rajtunk keresztül küldött ruhát, cipőt, játékot, édességet, és minden olyan adományt, ami komoly segítséget jelent a rászorulóknak: „Rengeteg szeretet, odafordulás, kedvesség áradt a csomagokból amiket hoztatok. Sokat “elspájzolunk”, mert januárban is lesz szükség, és nekünk akkor is kell segítenünk…. … köszönjük, hogy partnereink vagytok ebben a sok könnyel, de sok örömmel is teli munkában, aminek sikerében hiszünk, mert tudjuk, nem lehet a mostanra kialakult társadalmi szakadékot tovább növelni gyerek és gyerek között ma, Magyarországon.”

L. Ritók Nóra, és az alapítvány munkáját az FN.hu-n megjelenő blogjában mindenki nyomon követheti.

Olvasói sztorik