Belföld

Szijjártó: nem kormányálláspont a luxemburgi kritika

A luxemburgi külügyminiszter bírálta a médiatörvényt, Orbán telefonon beszélt az ottani miniszterelnökkel.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó – közölte a magyar kormányfő szóvivője.

Szijjártó Péter hozzátette: a nyilatkozó luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista munkáspárt tagja.

A luxemburgi külügyminiszter egy interjúban kedden bírálta a magyar parlament által aznap hajnalban elfogadott médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar médiatörvény itthon és külföldön is leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatóak más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is. Mint mondta, az európai politikában jelen lévő forradalmi romantika hevülete néha-néha átragad a magyar sajtó egyes tudósításaira is. A szóvivő megjegyezte: biztos benne, hogy az elkövetkezendő időszakban sokkal inkább tényszerű és korrekt, a valós történéseket valós módon interpretáló tudósítások fognak megjelenni.

A hivatalos nyilatkozatokról szólva közölte: azok általában meglehetősen tárgyilagosak és távolságtartóak, amelyek pedig nem ilyennek tűnnek, azokról meg általában kiderül, hogy nem hivatalos álláspontot tükröznek, vagy nem úgy hangzottak el, ahogyan megjelentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik