Belföld

Majdnem simán átment a médiatörvény

Administrator
Administrator

2010. 12. 21. 04:18

Leszavazták Balsai módosító javaslatát, ezért mégis lehet majd fellebbezni a médiahatóság bírsága ellen.

Az Országgyűlés keddre virradó éjszaka kormánypárti képviselők szavazataival fogadta el a három fideszes képviselő által benyújtott, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló indítványt, amely a többi között szabályozza a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jogköreit, meghatározza a médiapiaci szereplők jogait és kötelességeit, illetve rendelkezik a rájuk kiróható szankciókról is. Az új szabályozás minden médiumra, így a lapokra, hírportálokra és internetes újságokra is kiterjed.

A név szerinti szavazás kezdetén az LMP képviselői tiltakozásul leragasztották a szájukat, a párt két képviselője, Szabó Rebeka és Schering Gábor pedig “A magyar sajtószabadság élt 21 évet” feliratú transzparenst mutatott fel. A szocialista Szanyi Tibor a szavazáskor egy szájkosarat emelt fel.

A törvényjavaslat kétharmados többséget igénylő részét 256 igen szavazattal, 87 nem ellenében fogadta el a parlament, míg az egyszerű többséget igénylő részeket 248 kormánypárti politikus támogatta, 35 képviselő (a Jobbik és az LMP frakciójának jelenlévő tagjai, valamint négy MSZP-s képviselő) nemmel voksolt, 16 szocialista képviselő tartózkodott.

A kormánypártok leszavazták Balsai javaslatát

A Fidesz és a KDNP is leszavazta viszont az alkotmányügyi bizottság, a médiatörvény tervezetéhez hétfőn benyújtott, zárószavazás előtti módosító javaslatát, amely megakadályozta volna, hogy a jogsértés miatt megbírságolt médiumok a médiahatósági határozat végrehajtásának felfüggesztését kezdeményezhessék.

A fideszes bizottsági elnök, Balsai István által aláírt indítvány két kormánypárti képviselő – a fideszes L. Simon László és a kereszténydemokrata Pálffy István – múlt héten elfogadott javaslatát változtatta volna meg, a Ház azonban egyhangúlag, 342 nem szavazattal elutasította azt.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat így továbbra is lehetőséget ad arra, hogy a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiumokra kétszázmillió forintig, más médiaszolgáltatókra ötvenmillió forintig, országos napilapokra és internetes sajtótermékekre huszonötmillió forintig, hetilapokra és folyóiratokra tízmillió forintig kiróható bírságokat ne kelljen azonnal befizetni, csak a bíróság döntése után.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.