Belföld

Lemondatná a Fidesz a káromkodó MSZP-st

A bemutatott jegyzőkönyv szerint Varga László melegebb éghajlatra küldte kormánypárti kollégáját.

A Fidesz elvárja, hogy pártja szólítsa fel a parlamenti mandátumáról való lemondásra Varga László szocialista képviselőt, aki éjszaka bekiabálásával megsértette a Ház tekintélyét.

A fideszes Ágh Péter sajtótájékoztatóján kiosztotta az országgyűlési jegyzőkönyv munkapéldányának egyik oldalát. Eszerint keddre virradó éjjel fél háromkor, miután az előterjesztő azt kezdeményezte, hogy zárják le a sztrájktörvény módosításának általános vitáját, Varga László, az MSZP képviselője azt mondta: “Hát, ilyet a világ nem látott”, majd a Fidesz egyik politikusának – a jegyzőkönyvben nem rögzített – közbeszólására úgy reagált, hogy “Elmész te a picsába, vigyázzál magadra!”

Ágh Péter szerint ezek a kijelentések méltatlanok az Országgyűléshez, a parlament tekintélyének helyreállítása pedig megkívánja, hogy Varga Lászlót pártja lemondásra szólítsa fel.

Az MSZP frakciója elítél minden, a parlamentbe nem illő kijelentést, függetlenül a párthovatartozástól; Varga László szocialista képviselő a kedd hajnali kijelentését követően azonnal bocsánatot kért a vita hevében kimondott szavaiért – közölte Mesterházy Attila, a párt elnöke. A közlemény szerint Varga László hevessége és felháborodása annak tudható be, hogy a Fidesz példa nélküli módon zárt le egy olyan kiemelten fontos vitát, mint a sztrájktörvény módosítása.

“A Fidesz oly módon alakította át a parlament munkáját, hogy számos fontos törvény tárgyalása éjszakai időpontra essen, ezzel kikerülve a nyilvánosságot. Tűrhetetlen, hogy a kiemelten fontos ügyekben a Fidesz képtelen úgy szervezni a munkáját, hogy ezek a meghatározó témák megfelelő időkeretben legyenek megvitathatók. Elfogadhatatlan, hogy adminisztratív módon korlátozzák az ellenzéki képviselők megszólalásait” – írta az MSZP elnöke.

Az MSZP lezártnak tekinti az ügyet, képviselője bocsánatkérését elégségesnek, felháborodását pedig jogosnak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik