Belföld

47,5 milliárd forint a kórházak adóssága

A szaktárca a konszolidáció keretében csökkentené az intézmények várólistáját.

Az ország 163 kórházának jelenleg összesen 47,5 milliárd forint fizetési határidőn túli kötelezettsége van – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága kedden.

Az közlemény szerint az összes intézmény kitöltötte és visszaküldte a harmadik negyedéves pénzügyi helyzetét felmérő adatlapot. Eszerint az adósságállományuk a vártnál kisebb mértékben emelkedett, mivel a második negyedévben ez az összeg 36,5 milliárd forint volt.

A várólisták növekedése azonban azt mutatja, hogy ezt az eredményt a kórházak csak a belső adósság növekedésével tudták elérni. A szaktárca első lépésben az adósságrendezés keretében igyekezett csökkenteni ezeket. Ezért a konszolidációra elkülönített 27,5 milliárd forint mintegy 10 százalékát, azaz összesen 2,7 milliárd forintot a leggyakoribb beavatkozásoknak számító és ezért a leghosszabb várólistával rendelkező műtétek elvégzésére kapják. Szerintük ezzel az összeggel, ugyan csak a jövő év első féléve után, de érzékelhetően rövidülhetnek majd ezeken a területeken a várólisták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik