Belföld

Változik a patikaalapítás szabálya

Megszűnik a súlyponti kórházak fogalma, és módosulnak a kórházi kapacitások szabályai is.

Az egészségügyi szabályokat több helyen átrendező “salátatörvényt” a Ház 239 igen, 55 nem és 33 tartózkódó szavazattal fogadta el.

A módosítással célul tűzte ki a kormányzat, hogy rendezi a patikai gyógyszerészi tulajdont. Két lépcsőben teszik kötelezővé a személyi jogos gyógyszerész 50 plusz 1 százalékos tulajdonrészének megszerzését már működő patika esetében: a jogszabály 2014. január 1-ig 25 százalékos gyógyszerészi tulajdonrészt ír elő, a többségi, 50 plusz 1 százaléknyi részt pedig 2017. január 1-ig kell megszereznie a gyógyszerésznek a patikát működtető gazdasági társaságban. (Az eredeti javaslat csak 2014. január 1-ig írta elő a 51 százalékot.)

A módosítás egyértelművé teszi azt is, hogy már működő patikákat működtető gazdasági társaság jövő év május 31.-e után nem lehet olyan cég, amelynek székhelye olyan államban van, ahol nem végez gazdasági tevékenységet és ahol nem fizet adót, vagyis a jogszabály megerősíti azt a kormányzati szándékot, hogy offshore cég nem működtethet patikát Magyarországon.

Az egészségügyi dolgozók is közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így – hasonlóan például a pedagógusokhoz – ők is fokozottabb büntetőjogi védettséget élveznének munkavégzésük során.

A többletteljesítmény után járó plusz pénzzel egészül ki a háziorvosi finanszírozás, a többletmunkáért járó pénzt védőoltásokra való ösztönzésért, a különböző szűrésekkel és a kedvezőbb árú hatóanyag felírásáért adja a kormányzat. Az ösztönzőrendszert a patikusnál is használják, ők is plusz bevételre számíthatnak a rendszer alapján, ha például szintén az olcsóbb, generikus készítményt ajánlják a betegnek.

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi törvény módosítása többek között eltörli a súlyponti kórházak fogalmát, és módosítja a kapacitások átcsoportosításának szabályait is.

Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló törvény módosításával a Mefedron nevű szer felkerül a veszélyes szerek listájára, így kábítószernek minősül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik