Belföld

Megvan a módszer Kopits eltávolítására

Az LMP szerint a Fidesz "suttyomban végzi ki" a Költségvetési Tanácsot.

Az egészségügyi törvénytervezethez benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványban rendezi a kormány a Költségvetési Tanács (KT) köztársasági elnök által jelölt tagjának visszahívhatóságát. A parlament alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén egy szavazással 18 igen, 5 nem és 3 tartózkodás mellett fogadta el az egészségügyi törvényjavaslathoz Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter zárószavazás előtti módosító csomagját.

Ennek utolsó pontja, amely az egészségügyi törvényt egy új paragrafussal egészíti ki, a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló 2008. évi törvényt módosítva kimondja: a KT köztársasági elnök által jelölt tagjának megbízatása 2010. december 31-én megszűnik. (A törvény szerint a KT-t a köztársasági elnök által jelölt tag vezeti.)

A javaslatban szerepel az is, hogy a KT a köztársasági elnök által, a jövő évi költségvetést megalapozó törvény hatálybalépését követően elsőként kinevezett tagja 2011. január 1-jét megelőző kinevezése esetén 2011. január 1-jén, ezt követő kinevezése esetén a kinevezésével lép hivatalba. A módosítás a “jelölt tag” helyett a “kinevezett tagra” változtatja a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényben azt a részt, amely a KT elnökére vonatkozik.

A tanács köztársasági elnök által jelölt tagja részére 2010. december 31-ig ki kell fizetni az illetményeit, egyéb járandóságait.

A javaslatot a parlamenti szavazás során a kormánypártok támogatták, az MSZP és az LMP frakciója nemmel voksolt, az igennel szavazó Novák Előd kivételével a jobbikos képviselők tartózkodtak.

Az Index hírportál korábban arról írt, hogy pontatlanul fogalmazták meg a 2011. évi költségvetést megalapozó törvény KT-ről szóló passzusait, amely így valójában nem teszi visszahívhatóvá Kopits Györgyöt. Az Országgyűlés múlt hétfőn fogadta el a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvényt, amellyel rögzítették: megszűnik a Költségvetési Tanács titkársága, új, háromtagú testület jön létre új jogosítványokkal.

Az új szabályok szerint a KT a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdászból áll, titkárság nélkül.

Scheiring Gábor, az LMP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője közleményében úgy fogalmaz, hogy egy egészségügyi törvényjavaslathoz frissen benyújtott módosító indítvánnyal “a Fidesz a rá jellemző módon zárja le az őszi ülésszak egyik legszégyenletesebb politikai színjátékát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik