Belföld

Fogy a Fidesz kétharmada

Egy hónap alatt 300 ezer Fidesz-szavazó távolodott el a kormánypárttól – olvasható a Szonda Ipsos legfrissebb felmérésében, amelyet a Népszabadság közöl. A csökkenés ellenére is toronymagasan vezet Orbán Viktor pártszövetsége.

A kutatási eredmény szerint május-júniusban még 3,3-3,4 millióan vallották magukat fideszesnek. Novemberig 300 ezren távolodtak el a párttól, most pedig egyetlen hónap alatt ugyanennyien.

A Fidesz mostani veszteségei főleg a fiatalok körében, a kvalifikáltabb társadalmi rétegekben nagymérvűek, az átlagos négy százalékkal szemben elérik a 10 százalékot. A szavazótábor csökkenésének további sajátossága – a Szonda Ipsos felmérése szerint -, hogy inkább a kisvárosokban, falvakban jelentkezik, mint az ország nagyobb lélekszámú településein.

A Fidesztől való távozás erősen összefügg a közhangulat romlásával. Azokban a rétegekben, ahol gyengült a kormánypárt, a múlt hónapban még kiegyensúlyozott vélemények voltak arról, hogy miként alakul az ország sorsa.

Most a mérleg egyértelműen negatív, sőt a diplomások körében teljes a fordulat. Novemberben még 50 százalékuk gondolta úgy, hogy kedvező változások zajlanak és 37 százalék volt kritikus, most viszont 48 százalék negatívan minősít és csak 40 százalék értékeli úgy, hogy jó irányba mennek az ügyek.

Az MSZP tábora a választások óta lényegében változatlan: 800
ezer és egymillió fő között van.

A Jobbiknak a nyári hónapok sikeresebbek voltak, ősszel viszont leszálló ágba került a párt. A 20-as, 30-as éveikben járók közül hagyták el őket sokan, de decemberben a tendencia kicsit megtört, sőt egy kicsit visszafordult – állapítja meg a Népszabadságban megjelent Szonda Ipsos-felmérés.

Az LMP-nek április után kismértékben csökkent a tábora, majd stagnált és a szavazók két százaléka támogatta. A mostani felmérés szerint az LMP újra átlépte az 5 százalékos küszöböt.

A bizonytalan, nem szavazók aránya 45 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik