Belföld

Schmitt Pál Kisebbségért Díjakat adott át

Administrator
Administrator

2010. 12. 18. 18:24

A köztársasági elnök szerint Magyarországnak kötelessége odafigyelni a kisebbségekre, hiszen a magyarok sorsa összefonódott a térség más nemzetiségeivel.

Schmitt Pál a Kisebbségért Díjak átadásán szombaton a Sándor-palotában azt mondta: egy ország erejét az adja, hogy a benne élő kisebb közösségek mennyire tartanak össze, tisztában vannak-e értékeikkel, segítik-e egymást.

A Kárpát-medence történelme nem érthető meg pusztán határok és államok leírásaként, inkább értelmezhető egymás mellett élő nemzetiségek, nemzetekbe ékelt kisebbségek viszonyrendszereként – fogalmazott az államfő, hozzátéve, ezen a tájon akkor volt jó a világ, ha az egyes értékek kiegészítették, gazdagították egymást.

“Számunkra érték a többnyelvűség, a hagyományok színessége, a megélt örökség” – jelentette ki Schmitt Pál. Beszélt arról is, hogy az elégedett kisebbség – ha nem kell naponta megküzdenie jogaiért – lojális az államhoz, amelynek polgára.

Schmitt Pál a beszéd után Szászfalvi László egyházügyi és nemzetiségi államtitkárral közösen Kisebbségekért Díjat adott át Lázók Anikó jogásznak, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány irodavezetőjének a cigányság társadalmi integrációja érdekében végzett több évtizedes áldozatkész munkája elismeréseként; Michelisz József költőnek, német nemzetiségi pedagógusnak a közoktatásban és a nemzetiségi kultúra területén végzett tevékenységéért és magas színvonalú irodalmi munkássága elismeréseként.

Kisebbségekért Díjat vehetett át Riba Etelka pedagógus, újságíró, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke a magyarországi szlovák kulturális értékek megőrzése és a nemzetiségi önazonosság megerősítése érdekében végzett munkájáért, közéleti szerepvállalása elismeréseként, valamint Ruva Pál Sándor roma költő, író, újságíró a cigányság társadalmi beilleszkedésének előmozdításáért és a cigány közösség hagyományainak megismertetéséért.

Ugyancsak Kisebbségekért Díjban részesült a magyarországi kisebbségi oktatás keretében létrehozott modellértékű programjáért az Országos Lengyel Nyelvoktató Iskola.

A Kisebbségekért Díjat minden évben december 18-án, a kisebbségek napján adják át. A kormány 1995-ben döntött úgy, hogy az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatának elfogadására emlékezve december 18-át a kisebbségek napjává nyilvánítja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.