Belföld

Polt Péter: nincs politikai ügy, csak bűnügy

Nincs politikai és nem politikai ügy, csak bűnügyek vannak, ezeket pedig egyformán ítéljük meg - szögezte a Magyar Hírlapnak Polt Péter legfőbb ügyész.

A lap szombati számában megjelent interjúban Polt Péter kifejtette: a közvélemény érdeklődésére számot tarthat, hogy valaki politikus vagy közéleti funkciót tölt be, ám az ügyészséget csak akkor érdekli, ha az elkövetett bűncselekmény összefüggésbe hozható az érintett által betöltött tisztséggel.

Arra a kérdésre, hogy van-e Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kezdeményezés a Legfőbb Ügyészségen, azt mondta: van egy olyan ügy, amelyben érintett lehet egy mentelmi joggal rendelkező képviselő. Hozzátette: ez az ügy folyamatban van, a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség végzi, és a Legfőbb Ügyészség Kiemelt Ügyek Főosztálya felügyeli. Kifejtette: ez az ügy akkor kerülhet az asztalára, amikor az egyes ügyészi fórumok többszörös ellenőrzés után úgy találják, hogy indítványt kell tenni a parlamentnek a mentelmi jog felfüggesztésére.

Szólt arról is, hogy a korrupció jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a társadalom számára, nem csak hazánkban. Ezzel kapcsolatban kitért rá, hogy jövőre 55 fős csoportot állítanak fel, amelynek a nagy volumenű gazdasági korrupciós cselekmények vizsgálata is a feladata lesz.

Polt Péter – aki hivatalba lépése napján elrendelte a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatos jelentések áttekintését – elmondta: meg akarja tartani elődje ígéretét és a jogerős döntéseket követően az ügyészség felülvizsgálja a szerepét a móri ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik