Belföld

Idén már negyven hajléktalan fagyott halálra

Országosan 96 százalékban telítettek azok a hajléktalanszállók, amelyeknél nem kell különös feltételeknek megfelelniük a jelentkezőknek.

Eddig összesen 40 ember halt meg idén a kihűlés miatt a hajléktalanokkal foglalkozó Menhely Alapítvány adatai szerint, ráadásul a következő napokban is erős fagyok várhatóak.

Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa elmondta: mindenki segítségére számítanak a következő napokban, nem csak az utcán éjszakázók, hanem azok érdekében is, akiket a hideg veszélyeztet, mert például nem tudnak fűteni. Az alapítvány azt kéri, hogy aki megfelelő felszerelés, meleg ruha nélküli embert lát az utcán, hívja a Menhely Alapítvány fővárosi és vidéki diszpécserszolgálatait, melyek telefonszámai megtalálhatóak az alapítvány internetes oldalán. Aki sérült, vagy zavart állapotú embert lát, mentőt hívjon a helyszínre.

Jelenleg országosan 96 százalék azoknak a menedékhelyeknek a kihasználtsága, ahol úgy fogadnak be hajléktalan embereket, hogy ehhez nem kell különösebb feltételeket teljesíteniük. Budapesten ez az arány 95 százalékos. Vidéken vannak olyan helyek, ahol 100 százalék felett fogadnak be már embereket, itt a folyosókra, irodákba, fürdőkbe is tesznek matracokat, ha szükséges.

A hajléktalanellátás mindent megtesz, hogy ne kelljen senkinek a hidegben aludnia, de úgy tűnik, nem elegendő a kapacitás, a következő napokban várhatóan minden menedékhely betelik. Az látható, hogy át kell gondolni a hajléktalan ellátás rendszerét – tette hozzá Matlári Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik