Belföld

Havas lesz a hétvége

Vasárnapig zord marad az idő. A rendőrség a csúszásveszélyre figyelmeztet.

Nagyrészt erősen felhős marad az ég. Budapesten már most is havazik. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire -2 és -7 fok között alakul. Éjfélig a korábbi előrejelzések szerint lehet olyan országrész, ahol akár 10 centi friss hó is eshet.Többfelé megélénkül, a déli országrészben időnként meg is erősödik a szél, amely hófúvásokat okozhat. Hajnalban általában -4 és -9 fok közé hűl a levegő.

Szombaton a havazás gyorsan tolódik keleti irányba, délutánra fokozatosan a Tiszántúlra korlátozódik. A kora délutáni órákban előbb a Dunántúlon, majd lassan a Duna-Tisza közén is megszűnik a csapadék. A szél a déli megyéket leszámítva mérséklődik. Így kisebb hófúvások csak az Alföld déli részén alakulhatnak ki. A hőmérséklet csúcsértéke -1 és -6 fok között alakul.

Szombaton kettősfronti hatás várható, ami mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyeket megviselheti.

Vasárnap melegfronti hatásra lehet számítani, noha reggel -10 és -20 fok közé csökkenhet a hőmérséklet, foltokban sűrű zúzmarás köd képződhet. Hószállingózás is várható. Napközben délnyugat felől újabb nedves levegő érkezhet, ám csak szórványosan alakulhat ki gyenge havazás. Nappal is országszerte fagyni fog.

A vasárnapi zord időt követően jelentős enyhülés előtt áll időjárásunk. Keddig eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd az enyhébb levegő miatt a havazást helyenként ónos eső, eső váltja. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte -1, -6, majd 0, +5 fok között valószínű.

A rendőrség a meteorológiai előrejelzések alapján arra figyelmeztet, hogy lefagyhatnak az utak, nagyobb lehet csúszásveszély. Minden autópályán folyamatos lesz a preventív síkosságmentesítés, ha szükség lesz rá, de az autópályákon és a tranzit útvonalakon jelentős forgalomra kell számítani, mert a vendégmunkások szabadságra utaznak haza.

Elsősorban Záhonynál várható nagyobb mértékű, akár 60-120-180 perces forgalomtorlódás a személy- és teherforgalomban. A személyforgalomban elsősorban vasárnap és hétfőn kilépő irányban számolnak várakozással. A teherforgalomban a hétvégi kamionstoppal összefüggésben várható várakozás mindkét irányban.

A várakozási időt növelheti a Vám- és Pénzügyőrség által a jövedéki termékekkel való visszaélés megakadályozása érdekében bevezetett új intézkedés, miszerint számítógépes nyilvántartást vezetnek a személyautók üzemanyagszintjéről, illetve a külföldön megtett távolságról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik