Belföld

Az MSZP szerint a kormány a gyógyszerkasszát is lenyúlja

Az ellenzéki párt elutasítja az aktív dolgozók és az idős beteg emberek kifosztását.

Az MSZP elutasítja az aktív dolgozók, illetve az idős beteg emberek kifosztását – tudatta a párt szóvivője. Török Zsolt arra reagált, hogy a minap Matolcsy György bejelentette: a kormány a gyógyszerkassza költségvetését 100 milliárd forinttal kívánja megkurtítani 2011-ben.

“A kormány tehát a hírek szerint gondolt egyet, és úgy döntött, hogy a fülkeforradalom nevében a nyugdíjkassza lenyúlása után az idős, beteg emberek számára létfontosságú gyógyszerkasszát is kifosztja” – írta közleményében a szóvivő. Az MSZP elutasítja az aktív dolgozók, illetve az idős beteg emberek kifosztását – tette hozzá.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hvg.hu online portálnak adott interjújában beszélt arról, hogy a jövő februári kormányzati reformcsomag 600–800 milliárdos megtakarítást hozhat az államháztartásnak, ebből 100 milliárdos kiadáscsökkentés a gyógyszerkasszára jut. Ez sokak szerint az orvosságok támogatására költött összeg közel harmadának elvonását vetíti előre.

A Klubrádió reggeli műsorában Bodrogi József egészségügyi közgazdász azt mondta, hogy ha valóban igaz, hogy 100 milliárdot akar elvonni a gyógyszerkasszától a kormány, akkor várhatóan azt a betegekkel fizettetik majd meg.

Jövőre 12 milliárd forinttal lépheti túl a gyógyszerkassza az előirányzott értéket, ami alacsonyabb a múlt hónapban prognosztizált 20 milliárd forintos összegnél – állapították meg elemzésükben a minap a Költségvetési Tanács szakértői.

AJÁNLOTT LINK:

A betegek fogják megfizetni a gyógyszerkasszától elvonandó 100 milliárdot? (Klubrádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik