Belföld

Négyből három magyar szeretné a Nabuccót

A magyarok kétharmada nem támogatna nemzeti hatáskört csökkentő intézkedéseket. A Nabucco gázvezeték megépítését pedig a háromnegyedük pártolja - derült ki Policy Solutions és a Medián közös kutatásából.

A két cég közös felmérése szerint a Nabucco megépítését a magyarok 74 százaléka támogatja, és a jobbikos szavazók között a legkisebb az alternatív vezeték kiépítésének támogatottsága.

A Bajnai Gordon által meghirdetett Duna-régió, és a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor által meghirdetett romastratégiát pártállástól függetlenül népszerűség övezi, Románia schengeni tagságával kapcsolatban azonban már megosztottabbak a magyarok.

A szocialista szavazók a többi párt támogatóinál jelentősen kisebb mértékben – 52 százalék – támogatják a magyar-román határ lebontását. Ennek oka az elmúlt években folytatott politikai kampány, amely nem tűnt el a szavazók emlékezetéből – olvasható a kutatás összegzésében.

A magyar uniós elnökség legérzékenyebb kérdései várhatóan a tagállamok költségvetéseinek erőteljesebb összehangolásával kapcsolatos feladatok lesznek. A költségvetés és a gazdaságpolitika terén a magyarok 69 százaléka számára ugyanis semmilyen olyan intézkedés nem fogadható el, amely nemzeti hatáskör csökkentésével járna. Ezért ha a következő fél év során előtérbe kerülnek a további gazdaságpolitikai integráció erősítését célzó ügyek, nehezebbé válhat a magyar kormány számára, hogy a magyar soros elnökséget az “emberek elnökségeként” állítsa be – olvasható a lapban a Policy Solutions és a Medián elemzése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik