Belföld

Elönti a papírmunka a háziorvosokat

A betegvizsgálathoz kapcsolódó adminisztráció, a gyógyszerfelírás és a beutalók vezetik az adminisztratív terhek listáját.

Egy háziorvos és asszisztense naponta átlagosan 6 órát, havonta 122 órát tölt adminisztrációval, ami azt jelenti, hogy kettejük munkaidejének harmadát az adminisztráció teszi ki – a többi között ez derül ki a csaknem 400 háziorvost tömörítő Kasszaorvosi Szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből. A kutatás szerint a háziorvos és asszisztense a legtöbb adminisztrációs időt a betegellátás regisztrálásával és receptfelírással tölti.

Az egészségbiztosítás évente 10 milliárd forintot fizet ki a háziorvosi praxisoknak csak az adminisztrációs munkára. Ez azt jelenti, hogy az összes, évi 70 milliárd forintnyi háziorvosoknak juttatott pénz 14 százalékát erre fordítják. Igaz, a kutatás azt is megállapítja, hogy háromszoros különbség van egyes praxisok között, tehát vannak olyan háziorvosok, akik csak 60 órát töltenek havonta adminisztrációval, míg mások 180 órát.

A vizsgálat szerint havi összesítésben, átlagosan a betegvizsgálathoz kapcsolódó adminisztráció, a gyógyszerfelírás és a beutalók vezetik az adminisztratív terhek listáját. Ezeken kívül viszonylag sok időt töltenek az orvosok a TB-nek küldött jelentésekkel is. Például a táppénzes jelentésekre havonta átlagosan több mint egy és negyed órát fordítanak.

A Kasszaorvosi Szervezet október-november között végezte a felmérést, a többoldalas kérdőívre 40 felnőtt- és gyermekháziorvos válaszolt. A vizsgálatot végül 15 praxis válaszai alapján végezték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik