Belföld

Csökkenő Fidesz-előny és Orbán-népszerűség

A kormányfő ennek dacára továbbra is a legnépszerűbb politikus.

A Tárki után a Medián is azt mérte, hogy csökkent a Fidesz előnye. A HVG-ben közölt felmérés szerint szűkült a rés a Fidesz–KDNP és az MSZP támogatottsága között az utóbbi egy hónapban a választani tudó „biztos” szavazók körében. A Fidesz-hívők ugyanakkor még mindig több mint háromszor annyian vannak.

Ez annak tulajdonítható, hogy jelentősen nőtt a szocialista szavazótáborban azok száma, akik most elmennének szavazni, miközben a többi szavazói csoport aktivitása kisebb-nagyobb mértékben csökkent. A Medián december első hetében készített, 1200 fős országos reprezentatív felmérése szerint a fél éve mért 21-ről 32 százalékra nőtt a Fideszre semmiképpen sem szavazók aránya.

A második Orbán-kormány megalakulása óta most először kerültek többségbe azok, akik a kormány teljesítményét inkább gyengének tartják (az elégedettek aránya a novemberi 51-ről 45 százalékra csökkent). Az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok – így tartja a két hónappal ezelőtti 39 százalék után a megkérdezettek 48 százaléka. Orbán Viktor kormányfő népszerűsége – az utóbbi hónapok tendenciáját folytatva – mérséklődött, de továbbra is ő áll a politikuslista élén. Őt Schmitt Pál államfő és sok Fidesz-politikus követi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik