Belföld

Csak a Berettyó apad a Tiszántúlon

A többi folyó továbbra is árad. A Körösök mentén csökkent a belvíz.

Teljes szakaszán apadásnak indult a Berettyó, amelyen egy árvízvédelmi szakaszon másod-, további három szakaszon elsőfokú a készültség. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság továbbra is harmadfokú készültséget tart fenn a Tiszán Rakamaz és Tiszafüred között, valamint a Hortobágy-Berettyó bal partján.

Bara Sándor védelemvezető azt mondta: a Berettyó felső szakaszán második napja tart az apadás, de mára már Szeghalomnál is csökkent a vízszint, itt 447 centiméteres állást mértek. A Tisza Tokajnál egy nap alatt 30 centimétert áradt, így Rakamaz és Tiszafüred között két védelmi szakaszon fenntartják a legmagasabb készültséget.

Tovább árad a Hortobágy-Berettyó is, amelynek a bal partján Bucsa és Nádudvar között már 380 centiméteres a vízállás; ez 30 centiméterrel haladja meg a legmagasabb riasztási szintet.

Továbbra is 260 kilométeren védekeznek a Körösök mentén, a térségben kismértékben csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága.

A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból 189 kilométeren, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Hármas-Körösön van érvényben másodfokú árvízvédelmi készültség. További 71 kilométeren, a Kettős-Körösön pedig a legalacsonyabb a készültség szintje.

A vízügyi szervezet működési területén 3,25 négyzetkilométerrel 574,2 négyzetkilométerre csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. A tíz belvízvédelmi szakaszon nem változott a riasztás mértéke az előző napoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik