Belföld

Alig jut idő a betegekre

A háziorvosok és asszisztenseik munkaidejük egyharmadát adminisztrációval töltik. A praxisok átlagosan havi 122 órában betegellátás helyett dokumentációk kitöltésével foglalkoznak - áll egy vizsgálatban.

Becslések szerint a gazdaságban az adminisztratív terhek mértéke 5-8 százalék körül van ma Magyarországon, ám a háziorvosi ellátás esetében ez a szám ennél jóval magasabb – derül ki a 400 alapellátó orvost tömörítő Kasszaorvosi Szervezet vizsgálatából.

A szervezet októberben kérdezte meg tagjait arról, hogy mennyire terheli le őket a betegellátással járó papírmunka és mibe kerül mindez. Az összesítés szerint csak a háziorvosi szakmai tevékenységekhez kapcsolódó adminisztráció bérköltsége éves szinten 10 milliárd forint. Az érintett praxisok átlagosan naponta közel 6 órát töltenek el adminisztrációs teendőkkel – mindez az orvosok és az asszisztensek munkaidejének egyharmadát teszi ki, ami praxisonként havi 125 ezer forint terhet jelent – csak a munkavégzés költségét tekintve.

Az adminisztratív terhek mintegy kétharmada két tételből: a betegellátás regisztrációjából, valamint a gyógyszerrendelésből adódik. A Kasszaorvosi Szervezet szerint ez a tény arra mutat, hogy az adminisztratív terhek csökkentését e nagy számban előforduló tételek egyszerűsítésével lehetne igen hatékonyan elvégezni. További fontos tehertételt jelent a beutalók intézése, a nem kötelező oltások adminisztrációja, de a hatóságok felé történő jelentések is több mint havi négy órát vesznek igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik