Belföld

19 millióért keltek el a kommunista relikviák

a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szocialista korszakból származó relikviáinak jótékonysági árverése 19 millió forintos bevétellel zárult. Az összeget a vörösiszap-károsultak kapják. A fő vásárló egy amerikai múzeum volt.

A 230 darabos gyűjteményt két árverésen értékesítette a Pintér Galéria és Aukciósház, amely lemondott lebonyolítási jutalékáról, ezzel is hozzájárulva rászorulók megsegítéséhez – tudatta közleményében a közigazgatási és igazságügyi tárca.

A Mikulás napján rendezett árverésen 102, a szocialista érához kötődő, történelmi jelentőségű tétel talált gazdára. A második aukció – amelyen kiemelkedő művészeti értékű műtárgyakra lehetett licitálni – december 10-én zárult.

A kalapács alá került tárgyak 70 százaléka elkelt, de – mint a közlemény jelezte – a megmaradt darabokra is van érdeklődő. Az eladott tételek 60 százaléka került külföldi gyűjtőhöz vagy múzeumhoz. A legtöbb tételt a Los Angeles-i Wende Múzeum vásárolta: összesen 25 műtárgyat vett meg, amelyekből a későbbiekben a magyarországi szocialista rendszert bemutató önálló tárlatot nyit az Egyesült Államokban.

Az árverésen befolyt összeg átadásának részleteiről a minisztérium és a Katolikus Karitász között kezdődött egyeztetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik