Belföld

Zord téli napok jönnek

A hőmérséklet végig 0 fok alatt alakul és sok helyen számíthatunk havazásra.

Kedden délután egy magassági hidegörvény hatására sok lesz a felhő hazánk felett, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Több helyen várható hózápor, az összeáramlásokból kisebb havazás. Néhány centiméter friss hóréteg is kialakulhat helyenként. Az északnyugati szél a Dunántúl középső részén, a főváros térségében valamint Duna-Tisza közén gyakran megerősödik, viharos széllökésekre is fel kell készülni, máshol mérsékelt marad a légmozgás. Hideg, fagyos időre számíthatunk, a délutáni órákra általában -1 és -5 fok közé melegszik fel a levegő.

Szerdára virradó reggel a Dunántúlon és az ország középső megyéiben többnyire borult lesz az ég, és ezeken a részeken többfelé várható havazás, hózápor. A Vértesben, a Bakonyban, és a főváros térségében néhány centiméteres friss hóréteg kialakulása valószínű. Kevésbé felhős területek az északkeleti tájaink felett lesznek. A légmozgás mérséklődik, azonban még lehetnek élénk széllökések főként a Kisalföldön. A Délelőtti órákban is a Duna vonalától nyugatra fekvő területeken lesz sok felhő, és további hózápor, kisebb havazás is kialakulhat. Az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet a nyugati és a középső területeken általában -4 és -9 fok között alakul, ettől jóval hidegebb lesz a kevésbé felhős, és hóval borított keleti-északkeleti részeken ahol -10, -15 fok közé hűl a levegő.

Délután továbbra is sok lesz a felhő felettünk, de egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet. Kevesebb helyen várható hózápor, kisebb havazás. A légmozgás ország nagy részén gyenge marad és a Dunántúlon is sokat mérséklődik. Hideg téli időben lesz részünk, a hőmérséklet csúcsértéke többnyire -2 és -7 fok között szóródik.

Csütörtökön és pénteken többnyire száraz lesz felettünk a levegő, de hideg téli időre számíthatunk. Pénteken délután egy ciklon áramlási rendszerében nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. Sokfelé várható havazás, majd szombaton csökken a csapadékhajlam. Keményen fagyos éjszakákra, és hideg nappalokra van kilátás. A kevésbé felhős, hóval borított tájakon akár -20 fok közelébe süllyedhet a hőmérséklet. Vasárnaptól a magasban enyhülés kezdődik, ami a később a talajon is egyre enyhébb időt hoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik