Belföld

Rogán: függetlenebb lenne a médiahatóság

A fideszes politikus szerint az elnök rendeletalkotási jogköre ezt szolgálná.

Mindössze három díjtípusra terjedne ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási joga – hangsúlyozta expozéjában a fideszes Rogán Antal a parlamentben hétfő este. Hozzátette: alkotmánymódosító javaslata a médiahatóság függetlenségét biztosítaná.

A politikus úgy vélekedett: ha az NMHH maga határozhatja meg működési feltételeit, dönthet az ehhez kapcsolódó díjak (a frekvenciadíj, az azonosító díj és az igazgatási szolgáltatási díj) beszedéséről, rendelkezhet az ezekből származó bevételek felett, akkor a kormány pénzügyi eszközökön keresztül nem foghatja “rövid pórázra” a médiahatóságot.

Rogán Antal kitért arra, hogy az Európai Unió számos tagállamban ugyanezt a jogot megadták a hírközlési szabályozó hatóságnak.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a médiát és a hírközlési területet a jövőben sem lehetne rendeleti úton szabályozni.

Arra utalva, hogy a kormány várhatóan nem támogatja indítványát, Rogán Antal elmondta: vita mindössze arról van, hogy most vagy az új alkotmány megalkotásakor érdemes a médiahatóság elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvényben rögzíteni.

Hozzáfűzte: véleménye szerint a médiaszabályozás átalakítása az általa kezdeményezett alkotmánymódosítással válhatna teljessé, márpedig – mint mondta – “egy építményt nem érdemes csonkán hagyni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik