Belföld

Nem lesz felsőháza a magyar parlamentnek

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2010. 12. 14. 13:41

Egykamarás marad az Országgyűlés - így döntött az Alkotmány-előkészítő bizottság utolsó ülésén.

Az új alkotmány koncepciójában az egykamarás törvényhozás szerepel – erről az Országgyűlés Alkotmány-előkészítő eseti bizottsága döntött keddi, utolsó ülésén.

A kormánypárti képviselőkből álló testület arról is határozott, hogy kibővítik az államfő jogkörét, így a köztársasági elnök három sikeres bizalmatlansági indítvány, illetve a költségvetés elutasítása mellett akkor is feloszlathatná az Országgyűlést, ha azzal egy “súlyos bizalomvesztés miatti alkotmányos, illetve politikai válság feloldását szolgálja”.

Az eseti bizottság azt javasolja, hogy a kormány 2011. március 15-ig terjessze a parlament elé az új alkotmány tervezetét.

A keddi ülésen Salamon László (KDNP), a testület elnöke hangsúlyozta: a bizottság által készített szöveg egy koherens, színvonalas és szakmai vitaanyag, amely a parlamenti vitában még megfelelően alakítható és változtatható.

Több bizottsági tag is módosításokat javasolt ugyanakkor a szövegben. Így például Túri-Kovács Béla (Fidesz) a magyar termőföld védelmét szabályozná jobban, illetve Magyarország keresztény kultúrkörbe tartozását rögzítené az alkotmány új szövegében; Nagy Andor (KDNP) a természeti erőforrások védelmét hangsúlyozná jobban, Gulyás Gergely (Fidesz) szerint pedig az alkotmány módosíthatóságának túlzott bebetonozottságán kellene változtatni.

A beterjesztendő szöveg szerint ugyanis az alkotmány akkor módosítható, ha a javaslatról két egymást követő Országgyűlés változatlan formában, mindkét szavazásnál külön-külön a képviselők kétharmadának szavazatával dönt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.