Belföld

Országszerte probléma a belvíz

A Fertő-tó mellett és Nógrád megyében szinte megállás nélkül szivattyúzni kell a belvizet. Nyíregyházán még mindig több tucat ház veszélyben van, és több mint száz pincét öntött el a víz Szurdokpüspökiben. Békésben csaknem 588 négyzetkilométer áll víz alatt.

Másodfokúra emelkedett a készültség Fertő-tó menti belvízvédelmi szakaszon. A Homok-Sarródi szivattyútelepet éjjel-nappali üzemben tartják. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint hasonlóan másodfokúra nőtt a készültség a Kapuvár-hansági belvízvédelmi szakaszon az Ikva árhulláma miatt. A magas vízállások miatt zárni kellett a Hanság főcsatorna Királytói főgyűjtő torkolatánál lévő zsilipet, ezért a vizet csak mobilszivattyú telepítésével tudják átemelni.

A Duna alsó-ausztriai szakaszán lassú apadás kezdődött, Nagybajcsnál kedd reggel 30 centimétert apadt a Duna a hétfői értékekhez viszonyítva. Komáromnál a kedd reggel mért vízállás stagnáló, alig változó jelleget mutat – áll a közleményben. Hozzátették, hogy a Rába a teljes magyar szakaszon és a Marcal teljes hossza apad.

Az osztrák prognózis a következő 48 órára is további apadást jelez – olvasható a közleményben.

Nőtt a belvizes terület nagysága Észak-Magyarországon

Csekély mértékben nőtt a belvízzel borított terület nagysága Észak-Magyarországon, ahol jelenleg több mint 170 négyzetkilométernyi föld van víz alatt – tájékoztatott a területileg illetékes vízügyi igazgatóság. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Bodrogközben, a Taktaközben, a dél-borsodi és hevesi területeken továbbra is belvízvédelmi készültséget tart fenn, a Laskó-csincsei belvízvédelmi szakaszon első fokú, míg a többi területen másodfokú a készültség – közölte Csont Csaba osztályvezető.

Az elmúlt 24 órában a belvízzel borított területek nagysága a hideg időjárásnak köszönhetően számottevően nem emelkedett, továbbra is meghaladja a 170 négyzetkilométert. Hat nappal ezelőtt 20 négyzetkilométernyi területtel kevesebb volt víz alatt. A 19 szivattyútelep egy nap alatt 2,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadó Tiszába, Taktába és a Bodrogba.

Több mint száz pincét öntött el a belvíz Szurdokpüspökiben, a faluban folyamatosan végzik a szivattyúzást – tájékoztatott a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Az igazgatóság három mobil szivattyút biztosított az önkormányzatnak a belvízvédelmi feladatokhoz – mondta Szeles Péter. Nógrád megyében a belvíz nem okozott fennakadást a közlekedésben, és közüzemi szolgáltatás sem maradt ki.

A mátraverebélyi és a maconkai víztározó apadóban van, ugyanakkor a megyében jelenleg csaknem 130 négyzetkilométernyi területet borít belvíz, illetve mintegy 200 négyzetkilométer károsan átnevesedett. Ezen a területen semmilyen mezőgazdasági művelés nem végezhető – mondta Szeles Péter.

Kelet-Magyarországon is támad a belvíz

A magas talajvízszínt mintegy harminc lakóházat veszélyeztet jelenleg Nyíregyházán – közölte Bodnár Mihály, a nyírségi nagyváros polgármesteri hivatalának polgári védelmi munkatársa. A házak pincéi víz alatt vannak, s a talajviszonyok miatt nem ajánlott a szivattyúzás, mert nagyobb mértékűvé és gyorsabbá válik a víz visszapótlása – emelte ki.

Kovács Ferenc, a város fideszes polgármestere tájékoztatása szerint ezt a település talajösszetétele váltja ki, az ugyanis nagyrészt finomszemcsés kőzetliszt és durva szemcséjű homok keverékéből áll, s ha a talajvizet szivattyúzással távolítják el, akkor azzal együtt a finomabb szemcsék is távoznak. A megmaradó durva szemcsés talaj még jobban átengedi a talajvizet, így az eredeti vízhozam a többszörösére nő. A polgármester közölte: az elöntött pincék tulajdonosait arra kérték, hogy tartózkodjanak a folyamatos vízszivattyúzástól. Értékeiket vigyék biztonságos helyre az érintett pincékből, s amennyiben ott korábban a lakások fűtésére kazánt állítottak be, annak áthelyezéséről is gondoskodjanak.

Bodnár Mihály elmondása szerint Nyíregyházán jelenleg az elöntött pincéjű lakások mellett további 120 házat veszélyeztet a belvíz. A múlt héten még kétszáz otthon volt veszélyben, de a folyamatos védekezés és a hideg idő hatására javult a helyzet.

Csaknem 588 négyzetkilométer áll víz alatt Békésben

Még mindig csaknem 588 négyzetkilométer áll víz alatt Békésben, a belvízvédelmi készültség mértéke sem változott a térségben – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A tájékoztatás szerint az igazgatósághoz tartozó tíz belvízvédelmi szakaszból négyben harmadfokon, hatban pedig másodfokon védekeznek.

A vízügyi szervezet 30 állandóan telepített szivattyútelepéből 26 működött az elmúlt 24 órában éjjel-nappal, azokat további 20 mobilszivattyú egészítette ki. A berendezések egy nap alatt 7 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba, s ezzel december eleje óta már 90 millió köbméter vizet szivattyúztak el.

A védekezési munkálatokban 241 ember vett részt, például kotrási munkálatokat végeztek Szarvas, Örménykút, Ecsegfalva, Okány, Vésztő és Szeghalom térségében a belvízelvezető csatornáknál. Az önkormányzatok közül még mindig Szarvas és Telekgerendás védekezik a legmagasabb szinten a belterületi elöntések ellen. További 18 településen másodfokú, míg 11-ben elsőfokú a riasztás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik