Belföld

Levonulóban az árhullám a Tisza felső szakaszán

A folyó 670 centiméterrel tetőzik Záhonynál, itt még harmadfokú a készültség.

Záhonyig továbbra is harmadfokú a készültségi szint – közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője hétfőn az MTI-vel.

A Tisza hétfő délelőtt 670 centiméteres vízállással tetőzik Záhonynál, s onnan Tokaj irányába folytatódik az áradás és alakul ki keddtől harmadfokú készenlét feletti vízszint – mondta az igazgató.

Bodnár Gáspár kedvezőnek nevezte, hogy a hideg időjárás hatására apad a Tiszába torkolló Szamos, Kraszna és a Túr is, az utóbbinál már a teljes szakaszon elsőfokúra mérsékelhették az árvízvédelmi készültséget. A Szamoson és a Krasznán ugyancsak mérsékelhették harmadról másodfokúra a készenlétet. A Lónyay-főcsatornán továbbra is másodfokú a készültség, s a nyírségi belvizeket összegyűjtő vízfolyásnak vasárnap lezárták a tiszai árvízkapuját. Erre azért volt szükség, hogy a Tisza töltéseit Tiszabercel környékén mentesítsék az ott keddtől várható nagyobb árvízi igénybe vételtől.

A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője beszámolt arról is, hogy a szabolcsi folyók gátjainál észlelt, úgynevezett fakadó vizeket fokozottan figyelik és azokat szükség esetén barázdák nyitásával vezetik el a töltésektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik