Belföld

Jótékonysági koncert a Parno Graszt-tal

2011. január 15-én, szombaton 19.30-kor a Művészetek Palotájában rendezendő est műsora az autentikus cigányzenétől a világzenét át a klasszikus és modern jazzig ível.

Jótékonysági koncert a Parno Graszt-tal 1

A zongora-, a hegedű-, a cimbalom-, a nagybőgő- és a gitármuzsika, illetve a jazzéneklés legkiválóbb művészeinek előadását egy idehaza talán kevésbé ismert, de nemzetközileg rendkívül sikeres roma zenekar, az egyik kritikusa szerint „áttetszően tiszta derűt” sugárzó Parno Graszt fogja keretbe. Ez az együttes tavaly, illetve az idén az USA nagyvárosaiban koncertezett, Koppenhágában pedig a World Music Expo-n szerepelt. Őket, épp úgy mint a többi művészt a szolidaritás gondolata vezérelte, amikor elfogadták a felkérést erre a jótékonysági koncertre. Ifj. Balázs János, Bíró Eszter és Fodo, az ideje nagy részét a New York-i Juilliard School-on töltő Kállai Ernő, a mai fiatal énekesek közül az egyik legsokoldalúbb művész, Palya Bea, és a Lukács Miklós Kvintett ily módon nyújtanak támogatást a Felsőörsön létesülő Roma Zenei Kollégiumnak, amelynek művészeti vezetője a Barcza Horváth Józseffel duóban fellépő Snétberger Ferenc.

A jegyeladásból befolyt összeget, a felsőörsi Roma Zenei Szakkollégium hallgatóinak ösztöndíjazására fordítjuk. Az intézmény 2011. nyarán kezdi meg működését a Balaton-felvidéken. Alapítója és művészeti vezetője, a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző, Snétberger Ferenc. Évről évre hatvan roma fiatal tanulhat a 12 hetes kurzusokon olyan tanároktól és vendég-előadóktól, mint Snétberger, Oláh Kálmán, László Attila, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos. A képzés ingyenes, és a „normál” iskola mellett is végezhető. Az iskola arra a zenei tudásra alapozza az oktatást, amit a gyermekek a családból hoznak. A zenei, művészeti órák mellett többek között roma kultúra ismereti órákon, angol, informatika és menedzsment képzéseken vesznek részt a diákok.

2 fő részére belépőjegyet nyert a jótékonysági koncertre:

  • Nagy Amelita, Budapest
  • Schaub Gáborné, Pilismarót
  • Rácz Kristóf, Budapest
  • Sléger Edit, Budapest
  • Grósz Anna, Budapest

Gratulálunk! A nyeremény átvételének módjáról e-mailben küldünk értesítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik