Belföld

A Híd szeretne találkozni Orbánnal

Amennyiben Orbán Viktor magyar kormányfő keddi hivatalos pozsonyi látogatása során nem találkozik a Híd képviselőivel, az azt fogja jelenteni, hogy a magyar fél nem kíván ezzel a párttal együttműködni - jelentette ki Bugár Béla, a magyar-szlovák polgári párt elnöke.

A Híd tudomásul veszi ezt, s alkalmazkodik a helyzethez – tette hozzá Bugár Béla abban az interjúban, amelyet a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség készített vele, s közölt hétfőn. “Könyörögni nem fogunk” – fogalmazott a pártelnök. “Orbán úr tudja, hogy szívesen vennénk egy ilyen találkozót. Az ő döntésén múlik. Ő a magyar kormány vezetője, s ha nem vesz rólunk tudomást, az azt jelenti, hogy a magyar kormány döntött. Mi ennek megfelelően rendezkedünk be” – nyilatkozott Bugár.

A pártelnök megerősítette: nemrégiben nem hivatalos tárgyalásokra került sor a Híd és a magyar fél között, melyek után a magyar kormánynak döntenie kellett arról, hogy együtt akar-e működni a Híddal. “Azóta a döntésre várunk” – mutatott rá Bugár.

Arra a felvetésre, mi a véleménye arról, hogy a magyar fél a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártját (MKP) tekinti partnerének, míg a koalíciós Híd pártot nem, Bugár azt mondta, hogy ez a magyar fél döntése.

“Nekünk itt Szlovákiában vannak a választóink. Ha a magyar kormány együtt akar működni, és csökkenteni akarja a feszültséget, ahhoz partnerek vagyunk. De csak partnerek. Semmiféle vazallusi vagy alárendeltségi viszonyról szó sem lehet” – fejtette ki a Híd elnöke.

Orbán Viktor kedden érkezik Pozsonyba, ahol Iveta Radicová szlovák miniszterelnökkel tárgyal a magyar EU-elnökségről és a kétoldalú kapcsolatokról. A magyar kormányfő a tervek szerint a Magyar Koalíció Pártjának székházába is ellátogat, ahol találkozik a párt vezetőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik