Belföld

Adómentes lesz a magánnyugdíj reálhozama

Administrator
Administrator

2010. 12. 13. 13:49

Matolcsy nyújtotta be a módosító javaslatot az Országgyűlés elé.

Zárószavazás előtti módosító javaslattal kerül be a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításáról szóló törvénybe, hogy adómentes lesz a pozitív reálhozam, azaz az infláció feletti hozam készpénzben való felvétele azok esetében, akik átlépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

A nyugdíjreform- és adósságcsökkentő alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényjavaslat zárószavazása előtt nyújtott be hétfőn módosító indítványt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az indítvány összhangba hozza az Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János fideszes képviselők által jegyzett, múlt héten a parlament elé terjesztett politikai nyilatkozattervezetet a törvénnyel. A tervezet ugyanis egyebek között kimondja: garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek, és hozamukat kivették.

A mostani javaslat szerint az állami rendszerbe visszalépő tagi kifizetések (vagyis mind a korábban befizetett tagdíj-kiegészítések, mind a reálhozam) adómentesen felvehetők lesznek.

A módosító indítvány rendelkezik arról is, hogy az a biztosított, aki fenntartja pénztártagságát, a 2011. december 1-jét követően megszerzett járulékalapot képező jövedelmei után 10 százalék tagdíjat fizet a pénztárnak, és nem lesz számára kötelező, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe nyugdíjjárulékot fizessen.

A módosító javaslat némileg változtat a határidőkön is: továbbra is él az a szabály, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagnak a magánnyugdíjrendszerben fennálló tagsági jogviszonya fenntartásának szándékáról 2011. január 31-ig kell nyilatkoznia; de nyilatkozat hiányában a nyugdíjpénztári tagság nem február 1-jén, hanem március 1-jén szűnne meg.

Az a helyszíni nyilatkozattételre jogosult személy, illetve tartósan külföldön tartózkodó pénztártag, aki nem tud 2011. január 31-éig rajta kívül álló okból nyilatkozni, annak az akadály megszűnésétől számított 8 napon belül, de legkésőbb 2011. február 28-áig kell nyilatkozni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.