Belföld

A hírek húsz százaléka lehet bűnügy

A Jobbik szerint a bűnügyi tematikájú hírek túlsúlya a társadalomra kifejezetten depresszív.

Az Országgyűlés elfogadta azt a médiatörvény tervezetéhez érkezett jobbikos módosító indítványt, amely kimondja: a jelentős befolyásoló erővel rendelkező kereskedelmi televíziók reggeli és esti hírműsoraiban a bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás nem lehet hosszabb terjedelmű a hírműsor időtartamának húsz százalékánál. Novák Előd és Pörzse Sándor javaslatát a Ház 298 igen szavazattal, 56 nem ellenében, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá hétfőn.

Az indítványban kimondott korlátozás az RTL Klub és a TV2 reggel hét óra és fél kilenc közötti, valamint este hat és kilenc óra között sugárzott hírműsoraira vonatkozna, és kiterjedne a Neo FM és a Class FM reggel fél hét és fél kilenc közötti hírműsoraira is.

A két jobbikos képviselő javaslatát azzal indokolta, hogy a nagy befolyásoló erővel rendelkező médiumok ne tudjanak “a bulvárhírek szintjére züllesztett bűnügyi tematikájú híranyagokkal kibújni” a törvényjavaslatban meghatározott kötelezettségeik alól. Mint írták, a bűnügyi tematikájú hírek túlsúlya “a társadalomra kifejezetten depresszív, félelemkeltő és negatív hatással bír”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik