Belföld

A héten már -20 fok is lehet

Fokozatosan csökken a hőmérséklet csütörtökig, utána nagy területre kiterjedő havazás jöhet.

Hétfőn a keleti, északkeleti országrészben erősen felhős vagy borult lesz az ég, és több helyen, több alkalommal várható hózápor, kisebb havazás. A lehulló friss hó vastagsága általában néhány centi alatt marad. Az ország többi részén a felhőátvonulások mellett helyenként lehet hózápor. A Dunántúlon erős, gyakran viharos lesz az északnyugati szél, és északkeleten is számíthatunk erős széllökésekre. Másutt csak időnként élénkül meg a légmozgás. A legmelegebb órákra általában +2 és -3 fok közé melegszik a levegő.

Szerdára virradó hajnalban északon és nyugaton kevesebb, délen és keleten több lesz a felhő. Utóbbi területeken továbbra is számítani kell hózáporokra, kisebb havazásra, amelyekből helyenként újabb néhány centiméteres hótakaró alakulhat ki. A Dunántúlon erős lökések kísérik az északnyugati szelet. A hajnali órákra általában -4 és -9 fok közé hűl a levegő, de a szélvédettebb, kevésbé felhős részeken – főként délnyugaton, valamint az Északi-középhegység völgyeiben – akár -10, -14 fok is előfordulhat.

Délután gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, a legtöbb napsütésre a középső országrészben van kilátás. Elszórtan – eleinte főként keleten, délkeleten, majd később nyugaton is – előfordulhat hózápor, kisebb havazás. Az északnyugati szél a Dunántúlon erős, olykor viharos lesz, másutt csak időnként lehetnek élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és -5 fok között valószínű, tehát már napközben sem fog fagypont fölé emelkedni a hőmérséklet.

A hét első felében tehát hideg, elszórt havazásokkal tarkított időben lesz részünk. Általában sok lesz a felhő, csapadék főként összeáramlási zónák mentén képződhet, a frontok elkerülik térségünket. Eleinte több helyen lesz élénk a légmozgás.

Csütörtöktől átmenetileg gyengül a szél és felhőzetcsökkenés is valószínű, emiatt erősödik az amúgy sem gyenge éjszakai lehűlés, fagyzugokban -20 fok közeli minimumérték sem kizárt. Fokozódik a ködhajlam, helyenként tartósan megmaradó alacsony szintű felhőzet is kialakulhat. A jelenlegi számítások szerint szombaton egy mediterrán ciklon felhő- és frontrendszere haladhat át fölöttünk, nagy területre kiterjedő havazást okozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik