Belföld

150 ház van veszélyben Újfehértón a belvíz miatt

A városban múlt hét óta harmadfokú készültségben védekeznek.

Mintegy százötven lakóházat veszélyeztet a belvíz a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón. A városban elhúzódó védekezésre készülnek.

A 14 ezres kisvárosban a múlt hét óta harmadfokú készültségben védekeznek a belvíz ellen, a helyzet azóta a település egyik részén látványosan romlott. A Kisrétkörnél lévő csatorna fala beszakadt, az egyik áteresz pedig annyira visszaduzzaszt, hogy a víz már közvetlenül a lakások előtt van – mondta el az MTI-nek Nagy Sándor, a település független polgármestere hétfőn.

A település mélyebben fekvő részén négy utcában állt meg a belvíz, ezért az utak érintett szakaszait lezárták, hogy a járművek ne akadályozzák a védekezést és a szivattyúzást. Itt több házat veszélyeztet a víz, a lakók – a tűzoltóság segítségével – már napok óta szivattyúznak és homokzsákokkal védik házaikat.

A helyzet talán a Görgey utcában a legrosszabb: az itt élők már évek óta küzdenek a belvíz mellett a magas talajvízzel – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Egy kiadósabb eső után sok víz marad az úton és a házak kertjeiben, ami a rendszeres szivattyúzás ellenére is beszivárog a lakásokba.

Újfehértón nagyjából 150 lakóházat veszélyeztet a belvíz, a pincékben és a szuterénekben lévő víz pedig további több száz ingatlannál jelent gondot – tette hozzá Nagy Sándor. Tájékoztatása szerint eddig egy embert kellett kiköltöztetni, több gazda pedig máshol kényszerült elhelyezni az állatait. A polgármester szerint a várható erőteljes felmelegedés miatt Újfehértón elhúzódó belvízi védekezésre kell felkészülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik