Belföld

Az ország legjobb gimije

157 intézmény eredményeit vizsgálták a végeredmény megállapításánál.

A Köznevelés című oktatási szaklap a 2005-2009 közötti évek középszintű érettségi vizsgáinak átlagpontszámait, a nyelvvizsgaarányokat és az országos középiskolai tanulmányi versenyeken elért eredményeket vetette össze. A táblázatban csak a legkiválóbb eredményeket elért iskolákat szerepeltetik, összesen 157 intézményt, ez a magyar középiskolák 15 százaléka. Hangsúlyozzák, hogy sok iskola van a táblázatban láthatókon kívül, amelyekben jó munka folyik, és a táblázatban található iskolák között is van több, ahol lehet és szükséges javítani a munkán.

Az érettségipontszámokat tekintve a Fazekas Mihály Gimnázium 88,5 átlagpontos eredményt ért el, a dobogó második fokára az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola került, 87 ponttal, a harmadik helyezett a győri Révai Miklós Gimnázium 86,1 ponttal. A vegyes középiskolák közül a gödöllői Szent Norbert Gimnázium és Szakközépiskola, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Szakközépiskola szerepelt a legjobban az összehasonlításban.

A nyelvvizsgáknál a 2005-2009 években felvételre jelentkezők vizsgáinak számát viszonyították a jelentkezők számához. Ez az arány nemcsak a középiskolákban folyó nyelvoktatástól függ, hanem nagymértékben attól is, hogy a család milyen külön nyelvtanulási, külföldi utazási lehetőséget tud biztosítani gyermekének – emelték ki a szakemberek.

A nemzetiségi és kifejezetten két tanítási nyelvű iskolákat nem nézve – a legjobb eredményt a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium érte el 97,3 százalékkal, amelyet a szintén győri Révai Miklós Gimnázium követ 96,7 százalékkal, míg harmadik holtversenyben a budapesti Eötvös József Gimnázium és a szombathelyi Bolyai János Gimnázium lett 95,5 százalékkal.

Az országos középiskolai tanulmányi versenyek pontszámait áttekintő táblázat szerint első helyen szintén a Fazekas végzett toronymagasan, 1269,9 ponttal, a második az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája, 594,9 ponttal, míg a harmadik az ELTE Apáczai Csere János Gimnáziuma 297 ponttal. A fővárosi intézményeket két vidéki iskola követi, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium 261,7 ponttal, valamint a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 248,8 ponttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik