Belföld

Vonatra és Volán-buszra is jó lesz a 24 órás BKV-jegy

Emellett a háromnapos, a hetijegy és Budapest-kártya is érvényes lesz ezekre a közlekedési eszközökre a jövőben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is rábólintott arra a tervre, hogy januártól a BKV 24 órás és háromnapos jegye, valamint hetijegye is érvényes legyen a vonatokra és Volán-buszokra is a főváros közigazgatási határán belül. Ha december 15-én a közgyűlés is támogatja a György István fideszes főpolgármester-helyettes által benyújtott javaslatot, a Budapesti Turisztikai Hivatal 48, illetve 72 órás Budapest-kártyáival is lehet vonaton és Volán-buszon utazni a fővárosban, például a turisták eljuthatnak a Nyugati pályaudvarról a Ferihegyi repülőtér 1-es termináljának vasúti megállójába.

A minisztérium a Budapesti Közlekedési Központtal tárgyalt a szolgáltatások körének bővítéséről. Eddig – 2009-től – a havi bérletekkel lehetett egyes vonatokat és helyközi buszjáratokat használni a közigazgatási határig, most ez lesz érvényes a 24 órás, a háromnapos és a hetijegyre is, illetve a Budapest-kártyákra. A szolgáltatási kör bővülése nem jár a jegyárak emelésével, például a 24 órás jegy továbbra is 1550 forintba kerül.

A rendeletmódosítási javaslat mindemellett lehetővé tenné, hogy a jövőben a közterület-felügyelet, a tűzoltóság és a rendőrség szolgálatban lévő, egyenruhát viselő tagja szolgálati igazolvánnyal díjmentesen utazhasson a BKV járatain. Ez a változtatás azért is szükséges, mert az Országgyűlés minapi döntése szerint a közterület-felügyelők a jövőben a tömegközlekedési járműveken is intézkedhetnek, segítve a jegyellenőrök munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik