Belföld

Megdőlt a szélrekord – narancssárga riasztás

Súlyos károkat okozott a szélvihar Veszprém megyében, több helyen van áramszünet.

Reggel viharos széllel megérkezett a hidegfront Magyarországra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a dunántúli régiókra, a közép-magyarországi és a dél-alföldi régió nyugati részére adott ki narancssárga, másodfokú riasztást és éjfélig előzetes figyelmeztetést.

Megdőlt a Magyarországon valaha mért legnagyobb szélerősség rekordja: Kab-hegyen 172 km/h-s szélsebességet mértek.

A Balatonnál óránkénti 120 kilométeres széllökést is mértek. Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus azt mondta, a legtöbb helyen óránkénti 70-85 kilométeres szelet mértek, a fővárosban a reggeli legerősebb széllökés 83 kilométeres volt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa közölte, a rendkívül gyorsan haladó hidegfont nyomán jelentős hőmérsékleti különbségek alakultak ki: délen van olyan település, ahol nemrég 14 Celsius-fokot mértek, addig Győrnél 1-2 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

Súlyos károkat okozott a szélvihar Veszprém megyében, több helyen van áramszünet, házak tetőszerkezetét bontotta meg és villanyoszlopokat döntött ki a néhol óránként több mint 100 kilométeres erejű szél. A katasztrófavédelem ügyeletese szerint Inotán és Sümegen két ház tetőszerkezetét bontotta meg a rendkívül erős szél. Fák dőltek villanyvezetékekre Tapolca, Devecser, Révfülöp és Öskü területén. Az áramszolgáltató szakemberei jelenleg összesítik, hogy ez hány helyen okoz áramkimaradást. Ábrahámhegyen villanyoszlop dőlt rá egy házra, a mentés még tart.

Délutánra valamelyest gyengül a szél ereje, de pénteken újabb széllökések várhatók; ezek már “csak” óránként 60-65 kilométeres erősségűek lehetnek.

Több helyen várható néhány milliméter csapadék, eleinte eső, zápor, majd hózápor, de a hó hamar elolvad. A front mentén zivatarok is kialakulhatnak. Estétől a széllökések erőssége a legtöbb helyen már a viharos fokozat alá mérséklődik.

A hidegfront ingerlékenységet, fejfájást okozhat az orvosmeteorológusok szerint. A hideg növelheti a baleseti kockázatot is. A front különösen a szívbetegek, a kismamák és a reumatikus betegségekben szenvedők számára lehet megterhelő.A statisztikai adatok szerint hidegfrontnál több az epilepsziás roham, növekszik a görcshajlam és az ízületi gyulladás lehetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik