Belföld

A magyarok a politikát tartják a legkorruptabbnak

A magyarok háromnegyede szerint nőtt a korrupció, és ők maguk is több kenőpénzt fizettek.

A korrupciót egyértelműen elítélik az emberek, sőt a megkérdezettek 90%-a jelentené is, ha korrupciós esettel találkozna. Ezzel szemben a tavalyi felmérésből kiderült, hogy a korrupcióval szembesülő emberek 63%-a valójában mégsem jelentette az esetet.

„Az állampolgárokat motiválni kell, hogy maguk lépjenek fel a korrupció ellen”. A közérdekű bejelentők védelmét törvényi szinten kell garantálni – mondta a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Alexa Noémi.

Nálunk pártok a legkorruptabbak

Az eredmények szerint Magyarországon a megkérdezettek 75%-a véli úgy, hogy az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban. Ez egész Európában a második legrosszabb arány, nálunk csak Románia vélekedett lesújtóbban.

A felmérés kimutatta, hogy hazánkban a pártokat tarják legkorruptabbnak, őket az üzleti szektor képviselői követik. A bizalom hiányát jelzi, hogy Magyarországon az üzleti szektort az európai átlagnál lényegesebben korruptabbnak ítélik meg.

Egyre több kenőpénz az egészségügyben

Tavaly a legtöbb kenőpénzt Magyarországon az egészségügyben fizették a megkérdezettek. Míg 2009-ben a válaszadók 18 százaléka adott kenőpénzt az egészségügyben, addig 2010-ben már 26 százalékuk. Világviszonylatban a rendőrségnek fizettek legtöbben kenőpénzt.

A Transparency International Globális Korrupciós Barométere az egyetlen egész világra kiterjedő kutatás, amely a korrupcióval kapcsolatos tapasztalatokra fókuszál.

Ez alapján Magyarország azon államok közé tartozik – Örményország, Románia és Oroszország mellett – ahol a megkérdezettek 20-30 százaléka adott kenőpénzt az elmúlt 12 hónapban.

Ausztria, Bulgária, Lengyelország és Csehország például a 6-20 százalékos, Németország, Szlovénia pedig a 6 százalék alatti csoportba került.

AJÁNLOTT LINKEK:

A magyarok jelentenék a korrupciót (Transparency International Magyarország)
Világszerte terjed a korrupció (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik