Belföld

Változnak a betegellátás térítési díjai

A díjak 12 éve nem változtak, ezért van szükség a díjak emelésére.

Emelkednek jövőre a betegellátás térítési díjai – mondta az egészségügyért felelős államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.Szócska Miklós közölte: előterjesztésről van szó, a javaslat megtalálható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján is.

Az államtitkár előre bocsátotta, a díjtétel-növekedés nem haladja meg a tervezett éves 3,5 százalékos inflációt, vagyis tételenként pár száz forintos emelésre lehet számítani.

Az ápolási napdíj is emelkedni fog két lépcsőben; január 1-jétől 400 forint helyett 600 forintra, majd júliustól 800 forint lesz az ápolási napidíj.

A tervezetben szerepel az is, hogy bevezetik a részleges térítési díjat a tartósan krónikus osztályon fekvők esetében a 7. naptól. Ennek összege megegyezik az ápolási napidíjjal.

Szócska Miklós elmondta azt is, a fizetős szolgáltatások köre nem fog bővülni, továbbra is 15-féle orvosi vizsgálatért kell majd fizetni. Példákat sorolva az államtitkár elmondta a látleletért 100 forinttal kell többet fizetni januártól a mostani 3.200 forint helyett, a lőfegyvertartáshoz szükséges pszichológiai vizsgálatért jelenleg 6.550 forintot kell fizetni, ez a díj jövőre 6.800 forintra emelkedne. A nem kötelező és a nem életkorhoz kötött tüdőszűrés térítési díja 838 forint lesz.

Szócska Miklós az ápolási díjtételek emelkedésével kapcsolatban elmondta: azok 12 éve nem változtak, ezért van szükség a díjak emelésére. Az előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik