Belföld

Túl szabad kezet kap a Nagy Testvér

Administrator
Administrator

2010. 12. 08. 08:38

Büntetőjogászok szerint ellenőrizhetetlenebbé válhat a titkos információgyűjtés.

A büntetőeljárási törvény (Be.) tervezett módosítása parttalanná és még ellenőrizhetetlenebbé teheti a titkos információgyűjtést – írja a Népszabadság. A lap által megkérdezett büntetőjogászok szerint a beszerzett adatokat bárki bármilyen bűncselekményének bizonyítására felhasználhatják.

A nyomozás elrendelése előtt folytatott titkos információgyűjtésnél a rendőrség, az ügyészség és a nemzetbiztonsági szervek gyakorlatilag engedély nélkül szerezhetnek be adatokat – mondta Bárándy Péter ügyvéd, egykori igazságügy-miniszter.

A javaslat szerint az adatgyűjtés nem lenne célhoz kötött. Vagyis: nemcsak a bírói vagy miniszteri engedélyben szereplő célszemélyről és a kérelemben megadott bűncselekményről, hanem a hatóság látókörébe kerülő tetszőleges emberekről és bűnügyekről – ha azokat öt évnél súlyosabb börtönbüntetés fenyegeti – összegyűjtött adatokat is felhasználhatnák bizonyítékként.

Ha az előterjesztést elfogadják, igen szélesre tárják a kaput, egy adott személy meghatározott cselekményének felderítésére kiadott engedély alapján bárkire “dolgozhatnak” – mondta Hack Péter. Szerinte a javaslat azért is nagy visszalépés, mert korábban a nyomozás hivatalos elrendelése előtt szerzett információk önmagukban egyáltalán nem szolgálhattak bizonyítékként.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.