Belföld

Polt Péter jogokról, elvárásokról, Gyurcsányról

Mindenképpen változtatni kell azon, hogy ügyek évekig húzódjanak a bíróságokon.

Nemcsak a gyanúsítottnak, vádlottnak vannak emberi jogai, hanem a sértettnek, áldozatnak is – mondta az új legfőbb ügyész a Magyar Nemzetnek. Polt Péter szerint az ügyészségi szolgálati törvény átalakításával és azzal, hogy az alkotmánymódosítás után nem interpellálható a legfőbb ügyész befejeződött az ügyészség alkotmányos státusának meghatározása.

A legfőbb ügyész nem tartja aránytalannak a megbízás kilencéves időtartamát. Külföldön arra is van példa, hogy igazságügyi vezetők életük végéig látják el feladatukat – jelentette ki Polt Péter. Szerinte csak a törvény számít, a politikai elvárások nem.

Teljesen mindegy, mit várnak a pártok az ügyészségtől, amely a törvények szelleme és betűje szerint teszi dolgát. Ezt már a Népszabadságnak mondta a legfőbb ügyész. Polt Péter büszke rá, hogy egy ideig Fidesz-tag volt, nem gondolja, hogy ezért nem lenne alkalmasa a posztra.

A régi-új legfőbb ügyész tagadja, hogy a korábban általa vezetett ügyészség „eltussolta a Fidesz kínos gazdasági ügyeit”, mint mondta, most is vállalja a korábbi döntéseket. Gyurcsány Ferenc esetleges meggyanúsításáról is azt mondta, hogy csak a törvény számít.

“Eljárásainkban a törvény minden részét, kitételét alkalmazzuk, semmit nem hagyunk figyelmen kívül, de nem is terjeszkedünk túl a törvényi kereteken” – mondta Polt Péter, aki előzőleg azt mondta a Magyar Televízióban, hogy átnézi a nagy horderejű ügyeket.

Az ügyészséget a folyamatossságnak és a megújulásnak kell jellemeznie. Az Este című műsorban Polt Péter úgy vélte, az új kihívásokra, új strukturákkal kell válaszolni. Az egyik ilyen probléma a korrupció.

A Legfőbb Ügyészség honlapján található áttekintés szerint a magyar államügyészség atyjának, Kozma Sándornak 1872-ben írt gondolatai iránytűként szolgálhatnak a hivatás számára: eszerint az ügyész “az állam igazságszolgáltatásának oly önálló közege, tényezője, mely közvetlen az államtól nyert felhatalmazása folytán, amidőn a bűnt és a bűnöst üldözőbe veszi, függetlenül, egyedül az anyagi igazság érdekében küzd”. Az ügyész “nem peres fél, aki ellenesén minden áron diadalmaskodni akar, hanem közege azon erkölcsi hatalomnak, amely igazságot kutat és követel”.

AJÁNLOTT LINK:

LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG HONLAPJA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik