Belföld

Az elütött kisfiú szívét kapta a hatéves Máté?

A gyermek 264 napja élt műszíven, amikor megérkezett a segítség. Stabil az állapota.

Sikeres szívátültetést hajtottak végre a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben azon a hatéves kisfiún, akit 264 napja műszív-kezeléssel tartottak életben – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

A gyermek állapota a műtétet követően stabil. Az éjszakai órákban végrehajtott beavatkozásról a későbbiekben adnak további tájékoztatást – tudatta az intézmény a közleményében.

Felmerült, hogy Máté a szánkózás közben elütött és kedden este elhunyt berceli kisfiú szívét kapta meg éjszaka. A Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: orvosokból álló bizottság úgy határozott, hogy a napok óta a klinikai halál állapotában lévő gyereket lekapcsolják a lélegeztetőgépről. Harmat György hozzátette: a kisfiú bekerült az úgynevezett donációs programba, de annak részleteiről információt nem adhat. Orvosoktól származó hírek szerint a gyerek szerveit felajánlották beteg gyerekek gyógyításához, de azt cáfolták, hogy szívét a 264 nap után, kedden este sikeresen megműtött Máté kapta volna.

A szervátültetésen átesett gyermek több mint egy éve rajta volt a hazai és külföldi várólistákon, de mostanáig nem találtak neki donort. Szülei már több poltikus és az egészségügyi tárca segítségét is kérték.

Legutóbb egy ötéves kisfiún hajtottak végre szívátültetést az intézetben. Annak a kisfiúnak augusztus 12-én volt a műtétje, akkor már 177 napja élt műszívvel. Rajta kívül a budapesti intézetben két gyermek várt szívátültetésre, közülük az egyiket műtötték szerdára virradóra.

A mostani az intézetben 2007-ben indult program tizennegyedik beavatkozása volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik