Belföld

Árad a Zagyva

Árad a Zagyva, a folyó 50 kilométeres szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el; a ráckevei és az észak-duna-völgyi szakaszokon ugyanakkor belvízvédelmi készültség van érvényben - közölte a vízügy szerdán.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint újabb árhullám indult el a Zagyván, ezért Hatvan környékétől a szentlőrincgátai gátőrjárásig elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Az árhullám mérséklése és a folyó alsó szakaszának tehermentesítése miatt elsőfokú az árvízvédelmi készültség a folyó felső szakaszán lévő maconkai és a mátraverebélyi tározókon.

Az utóbbi hetekben lehullott csapadékot a talaj már nem tudja befogadni, ezért a belvízzel kapcsolatban is intézkednie kellett az igazgatóságnak.

A ráckevei (soroksári)-Duna menti szakaszon másod-, az észak-duna-völgyi szakaszon pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség.

Az elöntött területek: Ráckeve, Dömsöd, Apaj, illetve Dabas-Ócsa térsége. A lakott területek védelme érdekében fokozott mértékben üzemeltetik a ráckevei, szigetbecsi és dömsödi szivattyútelepeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik