Belföld

A magyar elit olyan, mint a társadalom

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2010. 12. 08. 08:52

A politika, a gazdaság és a kultúra meghatározó szereplőit faggatta az MTA két intézete.

Megosztottság, bezárkózás és individualizmus jellemzi a magyar elitet. Ez derül ki az MTA Politikatudományi Intézete és Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézete által készített kutatásból, amit a Népszabadság ismertet.

A politikai elit megkérdezett tagjai közt képviselők, a Köztársasági Elnöki Hivatal, önkormányzatok, minisztériumok, pártok tisztségviselői szerepeltek, a gazdasági elitben a kétmilliárd forint feletti éves forgalmú vállalatok vezetői, a száz leggazdagabb magyar közé soroltak egy része és topmenedzserek, a kulturálisban pedig akadémikusok, rektorok, dékánok, főszerkesztők, Kossuth- és Széchenyi-díjasok.

A kutatásból egyebek között kiderül, hogy a hazai vállalatvezetőkre ugyanúgy jellemző a bizalomhiány, irigykedés, korrupciós hajlam és az állam felé fordulás, mint a társadalom többi rétegére, de a fogyasztóorientáltság, a pragmatizmus és az öntudat is megjelent körükben.

A politikai elit tagjai jellemzően magasan képzettek, többségük beszél nyelveket, ugyanakkor visszautasítják, hogy a politikai elithez taroznának és pártokhoz való kötődésük is gyenge.

A kulturális elitet alapvetően magasan iskolázott férfiak alkotják, akik jobbára idősek, és akikre sokkal inkább jellemző a baloldaliság, mint a politikai vagy gazdasági elit tagjaira.

AJÁNLOTT LINK:

A gazdasági jobb-, a kulturális baloldali érzelmű (Népszabadság Online)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.