Belföld

Újra három évig járhat a gyes

Újra három évig járhat a gyermekgondozási segély (gyes), a rendelkezésre állási támogatást a bérpótló juttatás váltja fel - ismertette Halász János államtitkár kedden a parlamentben, hangsúlyozva: a kormány átfogó szociális intézkedési tervet vezet be.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításának expozéjában az indítvány fontosabb pontjait sorolva közölte: a gyes folyósítási idejét két évről három évre növelik, egységes közfoglalkoztatást vezetnek be, ezzel a rendelkezése állási támogatás helyébe a bérpótló juttatás lép.

A bérpótló juttatás esetében a jogosultságot évente kell ellenőrizni, a támogatást a jövő év végétől csak annak folyósíthatják, aki a felülvizsgálatot megelőző évben legalább 30 nap munkaviszonyt tud igazolni – mondta Halász János.

A lakásfenntartási támogatásról kifejtette: a korábbi energiatámogatási rendszer alsó két jövedelmi kategóriájába tartozó közel egymillió háztartás továbbra is jogosult lesz a támogatásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik