Belföld

Kósa hitelteleneknek tartja a hitelminősítőket

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint az intézetek tévednek, nem a kormány.

A hitelminősítők szerepe fontos, de Magyarországot nem a Moody,s vagy a Standard and Poors és nem is a nemzetközi pénzpiacok kormányozzák, hanem a magyar kormány – mondta Kósa Lajos a Magyar Televízió reggeli műsorában. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a 2008-as, 2009-es helyzethez képest a nemzetközi hitelminősítők megítélése, tekintélye sokat romlott.

Az intézetek nem jó úton járnak. “Hol voltak ezek a hitelminősítők, amikor 2008-ban az általuk kiválónak minősített eszközök (…) összeborultak, mint a kártyavár” – tette fel a kérdést. Kósa Lajos közölte: a nemzetközi hitelminősítők azt szeretnék, hogy a kormány mindenképpen a magyar embereket sanyargassa.

“Egy angol fiatalember, aki üldögél a City-beli irodájában, és kólát szürcsölve kinéz az ablakon, és elnézi a ködös angol háztetőket, annak mit fáj az egyébként, hogy ön mondjuk kap-e tizenkettedik havi fizetést vagy sem. Nem számít, mert másból él, nem nézi a magyar nyugdíjast, nem nézi a magyar munkavállalót, a magyar családokat. Az sem érdekli, hogy Magyarország van-e vagy nincs. Nem vitatom el ezt az álláspontot (…), de a magyar kormányt meg hadd érdekelje már, hogy ne állandóan az embereket szorongassuk” – fejtette ki.

Nekik arra kell elsősorban figyelni, mit mondanak a választók, akiknek a döntő többsége elfogadja, sőt támogatja azt a válságkezelő módot, amit a magyar kormány választott, szemben a Moody,s, a Standard and Poor,s és a mögötte álló erők javaslatával. “Ha rájuk hallgatnánk, arról beszélnénk, hogy miért kellett elvenni az emberek tizenegyedik havi fizetését” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, honnan tudja, az emberek többsége támogatja-e a kormány módszereit, Kósa Lajos azt mondta: a közvélemény-kutatások adnak bizonyos tájékoztatást erről, de az elmúlt félév folyamatait tekintve, azt nem lehet elvitatni, hogy áprilisban az emberek nagyon jelentős változtatásra szavaztak, az önkormányzati választásokon pedig ezt a döntésüket megerősítették.

Arra a hitelminősítői kifogásra, hogy nem látszanak a strukturális reformok, a fideszes politikus azt mondta: a legnagyobb átalakítás, amelyet eddig elvégeztek az kettős. Egyrészt a hiányzó 500 milliárd forintos költségvetési rést nem az emberek sanyargatásával próbálták betömni, hanem a különadók rendszerével. Ez elég nagy strukturális átalakítás – tette hozzá.

A másik pedig az adórendszer átalakítása: soha nem látott adócsökkentés következik be a jövő év elejétől. Összességében azt lehet látni, hogy csökkentik a jövedelem központosítást. A nyugdíjak biztosítását, biztonságát a mostani, kétpilléres átalakítás szavatolta – mondta Kósa Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik