Belföld

A munkajogász szerint hűbéresek lesznek a közszolgák

Az LMP abban bízik, hogy az államfő visszaküldi a törvényt.

Az LMP szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló fideszes törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy már a közigazgatásban is indoklás nélkül bocsáthassanak el munkavállalókat. Ez több tízezer köztisztviselőt érint. Ezentúl, ha valakit “politikailag vállalhatatlannak tart a település vezetése”, szakmai munkájától függetlenül, a korábbinál jóval alacsonyabb költséggel el tudja küldeni őt.

A törvény előterjesztői – Tarlós István, Kósa Lajos és Kovács Zoltán – úgy fogalmaznak, hogy így lehetőség nyílik a “minőségi szakembergárda kialakítására”, de az LMP attól tart, hogy így egy “narancsos gárdát” alakítanak ki, akik pedig nem értenek egyet a “narancsuralmi rendszerrel”, azokat indokolás nélkül, rövid felmentési idővel is ki lehet rúgni – tudatta Szilágyi Péter.

Az államigazgatásban már lehetőség van az indoklás nélküli elbocsátásra, és ezzel már élt is a kormány, így a képviselő szerint joggal lehet tartani attól, hogy ez a törvény újabb fegyver lesz a többségében fideszes önkormányzatok kezében. A kormánytisztviselőkről szóló javaslatot Sólyom László akkori köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek. Az LMP reméli, hogy Schmitt Pál is hasonlóan cselekszik majd.

Viszló László munkajogi szakértő a Gazdasági Rádióban a konstrukciót teljes képtelenségnek nevezte. Mint mondta:

AJÁNLOTT LINKEK:

A rettegés nem motivál! (Közszolga.hu)
Közszolgák teljes alávetettségben (Gazdasági Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik