Belföld

A Fidesz köztisztviselőket is elbocsátana indoklás nélkül

Ismét öt évenként választanának intézményvezetőket. Utána újra pályázni kell.

Az előterjesztő Kósa Lajos (Fidesz) a Parlamentben azt mondta, az elmúlt húsz évben lezajlott folyamat eredményeként a köztisztviselők kevesebbet keresnek, de “bebetonozták” őket a székükbe. Olyan szemlélet alakult ki, amely miatt ma az emberek elégedtlenek a köztisztviselőkkel.

Hiába van szabály arról, miként lehet valakit elküldeni, a munkaügyi bíróságok “munkavállaló barát” gyakorlata miatt alig van jogeset, amikor alkalmatlanság miatt felmondtak valakinek. Kósa szerint szakítani kell ezzel a gyakorlattal, ezért módosítanák a köztisztviselői törvényt.

Megváltozna a jutalmazási rendszer is. Legfeljebb 30 százalékkal emelhetik meg szakmai munkája alapján a munkavállaló alapilletményét, s azt legfeljebb 20 százalékkal csökkenthetik. A korábban előírt 20 százalékos eltérést az előterjesztő “abszurd” korlátozásnak nevezte.

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosításával megszüntetnék a megbízott vezetői rendszert. és az intézmények vezetőit legfeljebb 5 évre választhatják, ezt követűen új pályázatot kell kiírni. Az “életfogytig tartó” gyakorlatnak nincs jó indoka – tette hozzá Kósa Lajos.

Az MSZP szerint nem szolgálja a törvényjavaslat a tisztességes köztisztviselők érdekeit. A vitában felszólaló Gúr Nándor úgy vélte, a javaslat a hatalommal való visszaélés lehetőségét adja meg.

Lamperth Mónika azt hangsúlyozta, nem így kell a köztisztviselőket minőségibb munkára ösztönözni. A mostani módosítást hangulatkeltésnek, az indoklás nélküli elbocsátást pedig embertelennek nevezte a képviselő.

Bertha Szilvia jobbikos képviselő szerint a avaslat elfogadása jelentős színvonalcsökkenést vonna maga után. Be kell látni azt is, hogy a az emberi kicsinyesség számos helyzetben felmerülhet, és ennek nem kellene kitenni a köztisztviselőket – mondta.

Párttársa, Apáti István szerint elfogadhatatlan, hogy indoklás nélkül el lehetne bocsátani embereket. A kis településeken amúgy sem vonzó életpályamodellt ezzel a lépéssel még tovább ürítik.

Szilágyi Péter (LMP) szerint a módosítás elfogadásával a kormány folytatja a balkáni folyamatokat, megbélyegezte a köztisztviselőket, akiket “bokszzsáknak” használtak eddig. Hozzátette, a Fidesz ellenzékben a közszolgák “felkent védelmezőjeként” tűntette fel magát.

Ez egy bedarálási kísérlet, modern hűbéri viszonyt akarnak kialakítani, amelyben a dolgozók nem az államhoz és a joghoz lesznek lojálisak – hangoztatta. A képviselő szerint a módosító indítvány sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát és a véleménynyilvánítás szabadságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik