Belföld

Rendkívüli belvizet hozhat az idei tél

Jelenleg csaknem 250 hektárt borít belvíz. 130 településen folyik védekezés, ebből 16-ban a legmagasabb, harmadik fokozatban.

Rendkívüli belvízre kell számítani idén télen – írja közleményében a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzs. Az elmúlt héten sok csapadék hullott az országban, emiatt jelentősen gyarapodott a belvízzel borított területek nagysága.

A hét közepén a leginkább veszélyeztetett területeken felmelegedés és további csapadék várható, vagyis további területek kerülhetnek víz alá. A csatornákban a vízszintek erőteljesen megemelkedtek, a kritikusabb helyeken, ahol a belvíz belterületeket veszélyeztet, a vízügyi igazgatóságok a belvizeket mezőgazdasági területekre vezetik.

Külterületen összesen 11 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén, 65 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 esetében elsőfokon, 42 szakaszon pedig másodfokon. A legmagasabb, harmadfokú védekezésre összesen 11 szakaszon van szükség: Zala, Kis-Balaton, Hortobágy-Berettyó és a Körösök mentén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik