Belföld

Nem fogatlan oroszlánt akar a Fidesz

"A Fidesz már 2006-ban is, és most is azt képviseli, hogy erős jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanács legyen, amelynek nincs bürokráciája" - fejtette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyar Televízióban.

Navracsics Tibor arra reagált, hogy Kopits György kijelentette, ha a parlament megszavazza a képviselői módosító javaslatot, és átalakítják a Költségvetési Tanácsot, illetve elvonják annak forrásait, akkor a testület “nemcsak fogatlan oroszlán, de inkább annak árnyéka lesz”.

A miniszter szerint el kell dönteni, hogy mitől erősebb egy hivatal, attól-e, hogy nagyobb a költségvetése, vagy erősebb hatáskörei vannak.

Navracsics Tibor azt is elmondta: a mostani Költségvetési Tanács 1 milliárd forintos költségvetéssel rendelkezik, azonban semmilyen hatásköre sincs.

Kopits György arra a kérdésre, hogy mitől emelkedett az elmúlt napokban 100 bázisponttal a magyar állampapírok kockázati felára, elmondta: ebben szerepet játszott a magán-nyugdíjpénztári vagyon visszaterelése az állami pillérbe és a Költségvetési Tanács megszüntetésének híre is.

Navracsics Tibor ennek kapcsán azt fejtette ki, hogy szerinte nehéz eldönteni, mitől emelkedett a felár, szerinte általános bizalmatlanságról van szó. “Magyarország iránt a bizalom nem rendült meg, sőt erősödött, mert látszik, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy a költségvetés 3,8 százalékos hiányát tartani tudja az idén” – összegzett a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik