Belföld

Megszűnik a Költségvetési Tanács titkársága

A hazahozott offshore-vagyonok után 16 százalékos adót fizethet a magánszemély.

Megszűnik a Költségvetési Tanács titkársága, a tanács három – díjazás nélkül dolgozó – tagból áll majd – így döntött az Országgyűlés a 2011. évi költségvetést megalapozó törvényhez benyújtott, a kormány által is támogatott a módosító indítvány elfogadásával hétfőn. A számvevőszéki és költségvetési bizottság módosító indítványa kimondja: a Költségvetési Tanács (KT) titkársága 2010. december 31-ével megszűnik.

A KT három tagú lesz a jövőben, azt a Magyar Nemzeti Bank elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdász alkotja. A tagok e feladatért illetményre, ellátásra nem jogosultak.

Döntött a parlament a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagjai és elnöke tiszteletdíjának emeléséről is.

Az Országgyűlés elfogadta azt a fideszes módosító javaslatot is, amely alapján a hazahozott offshore-vagyonok után 16 százalékos adót fizethet a magánszemély, ha a külföldi társaság az osztalékfizetés alapjául szolgáló jövedelmét legkésőbb 2010. október 31-ig bevételként elszámolta, vagy az legkésőbb addig külföldi társaság bankszámláján szerepelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik