Belföld

Magánnyugdíj: fogadás életre-halálra

Egyelőre csak tippelni lehet, de a tagok többsége vélhetően több nyugdíjra számíthat, ha visszalép.

A magánnyugdíjpénztári tagok többsége valószínűleg magasabb nyugdíjra számíthat, ha visszalép az állami rendszerbe, de van, akinek megéri a pénztárban maradni – írja a Népszabadság. A lap szerint a magas jövedelműeknek azért érheti meg maradni, mert az állami nyugdíjat degresszív módon számítják, azaz az egyre magasabb jövedelemsávok egyre kisebb mértékben számítanak bele a nyugdíjba.

Érdemes azoknak is megfontolni a maradást, akik ugyan nem rendelkeznek kiemelkedő fizetéssel, de mostanra már egy tekintélyesebb, többmilliós megtakarítást gyűjtöttek a számlájukon.

Jelenleg ugyanakkor lehetetlen megmondani, hogy kinek érdemes maradni – közölte a lap kérdésére Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. Hozzátette: hiányoznak fontos, részleteket szabályozó kormányrendeletek, például az, amelynek a szerzett jogokról kell döntenie.

A Pénzcentrum. hu szerint az viszont biztosnak tűnik, hogy a demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. A nyugdíjak reálértékének várható alakulása időskori elszegényedéssel fenyeget.

A nyugdíjazással járó olykor radikális életszínvonal-csökkenés, amely szinte minden társadalmi réteget érint, az öngondoskodás különböző formáival viszont enyhíthető. Különösen hatásos lehet, ha a különböző — gyakran államilag is támogatott — megtakarítási formákat tudatosan egymásra építve készülünk nyugdíjas éveinkre.

AJÁNLOTT LINKEK:

A bűnbak pénztár (Népszabadság)
Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk! (Pénzcentrum)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik